top of page

Ukrainassa kirjoitetaan historiaa: ensimmäinen valtiotason iftar-tilaisuus

Päivitetty: 22. heinäk. 2023


Ukrainassa järjestettiin 7.4.2023 ensimmäinen virallinen valtiotason iftar-tilaisuus. Kuva: Tamila Taševa.

Ukrainassa kirjoitetaan uudenlaista Euroopan historiaa presidentti Volodymyr Zelenskyin osallistuessa valtion ensimmäiseen viralliseen iftar-tilaisuuteen ja aloittaessaan uuden perinteen.

Zelenskyi otti 7. huhtikuuta 2023 osaa muslimien pyhän kuukauden ramadanin paasto-illalliseen, iftariin, ja ilmoitti uuden virallisen perinteen alkamisesta.

Zelenskyi totesi tämän olevan ensimmäinen iftar, johon ukrainalaiset muslimisotilaat, diplomaatit ja Krimin niemimaan tataarien neuvosto osallistuvat yhdessä.

 

"Tänään me aloitamme uuden perinteen Ukrainassa, virallisen iftarin sankariemme muslimisotilaiden, Krimin tataarien neuvoston ja yhdessä koko Ukrainan muslimiyhteisön edustajien kanssa. Tämä vahvistaa sen, että Ukraina arvostaa jokaista ihmistä."


Volodymyr Zelenskyi

 

"Tänään me aloitamme uuden perinteen Ukrainassa, virallisen iftarin sankariemme muslimisotilaiden, Krimin tataarien neuvoston ja yhdessä koko Ukrainan muslimiyhteisön edustajien kanssa. Tämä vahvistaa sen, että Ukraina arvostaa jokaista ihmistä, jokaista yhteisöä”, Zelenskyi sanoi iftar-illallisen yhteydessä Tamila Taševan mukaan. Taševa on Zelenzkyin nimeämä Krimin autonomisen tasavallan pysyvä edustaja.

Ukrainan presidentti Zelenskyi osallistui ensimmäiseen viralliseen iftar-tilaisuuteen 7.4.2023. Kuva: Tamila Taševa.
”Tämä ei ole vain ensimmäinen Ukrainan presidentin aloitteesta järjestetty korkean valtiotason iftar Ukrainassa, vaan myös voimakas viesti koko maailmalle yhtenäisyydestämme ja kunnioituksestamme islamia kohtaan. Valtiomme monietnisyys ja moniarvoisuus, sen monimuotoisuus, voidaan säilyttää vain demokratian ja vapauden olosuhteissa", Taševa korostaa.

Taševa totesi, että Ukrainassa "ollaan luomassa uutta islamin historiaa", johon kuuluvat muslimit – niin naiset kuin miehet – jotka taistelevat Ukrainan itsenäisyyden ja vapauden puolesta sekä Venäjän miehitystä kotimaassaan vastustavat Krimin muslimit, joita vainotaan uskonsa tähden, mutta jotka eivät ole menettäneet voimaansa tai sisuaan.


Tamila Taševa on ukrainalainen poliitikko, joka toimii Ukrainan presidentin nimeämänä Krimin autonomisen tasavallan pysyvänä edustajana. Kuva: Inna Borodaieva/Zuma Press/Profimedia

 

Ukrainassa "ollaan luomassa uutta islamin historiaa", johon kuuluvat muslimit – niin naiset kuin miehet – jotka taistelevat Ukrainan itsenäisyyden ja vapauden puolesta sekä Venäjän miehitystä kotimaassaan vastustavat Krimin muslimit, joita vainotaan uskonsa tähden, mutta jotka eivät ole menettäneet voimaansa tai sisuaan.


Tamila Taševa

 

Taševa muistutti myös, että Zelenskyin vallan aikana Ukrainan parlamentti myönsi Ukrainan suurimmalle muslimiyhteisölle – Krimin tataareille – alkuperäiskansan aseman kolmen muun Krimin kansan rinnalla. Tämän lisäksi parlamentti päätti, että muslimien uskonnolliset juhlapyhät, ramadan bayram ja kurban bayram, ovat vastaisuudessa valtion virallisia juhlapäiviä.

Ensimmäinen virallinen iftar Ukrainassa. Zelenskiy (vasemmalla) seisoo Krimin tataarijohtajan Mustafa Džemilevin vieressä. Kuva: Tamila Taševa

Ramadan bayram on ramadan-kuukauden päättävä juhla, joka tunnetaan yleisemmin nimellä eid al-fitr. Kurban bayram on taas islamin suurin juhla, eid al-adha, eli suomeksi "uhrijuhla".

Valtiollinen iftar-tapahtuma pidettiin Ukrainan ortodoksiseen kirkkoon kohdistuvan myllerryksen aikana. Ukrainassa on viime aikoina ollut useita tapauksia, joissa seurakunnat ovat siirtäneet lainkäyttövaltansa itsenäiselle Ukrainan ortodoksiselle kirkolle, mikä on aiheuttanut suurta närkästystä Moskovan tukemassa ortodoksisessa kirkossa.

Viime vuoden toukokuussa Ukrainasta kantautui suuria uutisia, kun Ukrainan ortodoksinen kirkko katkaisi suhteensa Venäjän ortodoksiseen emokirkkoonsa.

Ukrainan ortodoksinen kirkko päätti konsiilissaan julistautua täysin itsenäiseksi Venäjän ortodoksisesta kirkosta ja kiistää Venäjän ortodoksisen kirkon johtajan, Moskovan patriarkka Kirillin aseman.


LÄHTEET:

https://euromaidanpress.com/2023/04/08/in-first-for-ukraine-zelenskyy-takes-part-in-muslim-iftar-announces-new-official-tradition/?swcfpc=1&fbclid=IwAR22gTxNMTh626DQf6jg5MzEfH-ullD9l_w53848bV3bb8cooCgDikvD7Q4

https://euromaidanpress.com/2023/04/06/more-temples-leave-moscow-backed-orthodox-church-amid-growing-pressure-anger-and-chaos/

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ukrainan-ortodoksinen-kirkko-julistautui-itsenaiseksi-venajan-ortodoksisesta-kirkosta/8439116

https://aamunkoitto.fi/maailmalta/yle-ukrainan-ortodoksinen-kirkko-julistautui-itsenaiseksi-venajan-ortodoksisesta

https://www.euronews.com/2022/05/29/moscow-affiliated-branch-of-ukrainian-orthodox-church-cuts-ties-over-war

Comments


bottom of page