AL-ANDALUS – ESPANJAN UNOHDETTU ISLAMILAINEN HISTORIA

Yli tuhat vuotta sitten Eurooppa koki yhden suurimmista kulttuurisen valaistumisen jaksoistaan.

Kaikissa yrityksissä ymmärtää Iberian niemimaan historiaa ja kulttuuria on otettava huomioon sen uskomaton islamilainen perintö..."  


Richard Fletcher,
Islamic Spain

pexels-victor-lavaud-2431436.jpg

Al-Andalus oli monivivahteinen ja tapahtumarikas vaihe historiassa.

 

Sitä voidaan pitää pisimpänä aikakautena Euroopan historiassa, jossa vuorovaikutus muslimien, kristittyjen ja juutalaisten välillä oli luonteeltaan päivittäistä ja välitöntä.

Footer4.jpg
victoriano-izquierdo-109924-unsplash.jpg

Al-Andalus – Espanjan unohdettu islamilainen historia

Al-Andalus, jota kutsutaan myös islamilaiseksi Espanjaksi, oli valtakunta, joka kattoi suuren osan Iberian niemimaasta vuodesta 711 jaa. aina siihen saakka, kun uimaijadien dynastia Espanjassa romahti vuoden 1100 alussa. Arabiankielinen termi "Al-Andalus" oli alunperin muslimien käyttämä nimitys, jolla viitattiin koko Iberian niemimaahan. Termi todennäköisesti juontaa juurensa vandaaliheimoista, jotka miehittivät aluetta 500-luvulla.  

Muslimit,  juutalaiset ja kristityt elivät yhdessä yli kolmen vuosisadan ajan keskiajan  Espanjassa ja saivat aikaan menestyksekkään ja kukoistavan monikulttuurisen sivilisaation. Tämän pitkän sivilisaation aikana eri uskontoja edustavat merkittävät henkilöt jättivät jälkensä historiaan kehittämällä muun muassa runoutta, taidetta, arkkitehtuuria, tiedettä, maataloutta, lääketiedettä, tekniikkaa, navigointia, tekstiilitaitoa ja jopa hydraulitekniikkaa.

Minulle ja monelle arabille Andalusia kuvastaa edelleen kulttuurimme kauneinta kukintaa.”

Edward Said