top of page

Paratiisissa on erityinen ovi paastoaville

Päivitetty: 22. toukok. 2023
Paastoaminen on yksi islamin viidestä pilarista. Profeetta Muhammad ﷺ on sanonut:

بُنِيَ الْإِسْلَامُ عَلَى خَمْسٍ: شَهَادَةِ أَنْ لَا إلَهَ إلَّا اللَّهُ وَأَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولُ اللَّهِ، وَإِقَامِ الصَّلَاةِ، وَإِيتَاءِ
الزَّكَاةِ، وَحَجِّ الْبَيْتِ، وَصَوْمِ رَمَضَانَ.

”Islam perustuu viidelle pilarille, joita ovat: todistus, että ei ole muuta jumalaa kuin Jumala ja Muhammad on Hänen lähettiläänsä, päivittäiset rukoukset, almujen maksu,
pyhiinvaellus Mekkaan ja ramadan-kuukauden paasto.”

Joka vuosi muslimit paastoavat yhden kokonaisen ramadan-kuukauden, ja monet suorittavat myös vapaaehtoisia paastopäiviä muina aikoina.

Paastoaminen ramadan-kuukauden aikana on tärkeä osa muslimien elämää. Ramadanina paastoavat muslimit eivät syö tai juo mitään ja pidättyvät intiimeistä kanssakäymisistä aviopuolisoidensa kanssa aamun sarastuksesta auringonlaskuun asti.

Sairaat, vanhat ja matkustavat sekä raskaana olevat ja imettävät saavat rikkoa paaston ja korvata myöhemmin ne päivät, joita eivät paastonneet. Lapset alkavat paastoamaan (ja rukoilemaan) murrosiässä, joskin monet aloittavat jo aikaisemmin.

Jumala on sanonut Koraanissa:

يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ كُتِبَ عَلَيْكُمُ ٱلصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى ٱلَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

”Uskovat! Paasto on määrätty teidän osaksenne niin kuin se määrättiin niille, jotka elivät ennen teitä, jotta te saavuttaisitte Jumalan pelon ja hurskauden." (Koraani 2:183)

Paastoaminen ei ole vain hyödyllistä terveydelle, vaan se mahdollistaa myös aidon myötätunnon kehittymisen vähäosaisia kohtaan. Paastoaminen on menetelmä, jolla ihminen voi puhdistautua sisäisesti ja oppia itsehillintää. Kun paastoava pidättäytyy maallisista mukavuuksista edes lyhyeksi ajaksi, hän kykenee Jumalan jatkuvan tiedostamisen avulla toteuttamaan elämänsä tarkoitusta.

Ramadan on tärkeää aikaa muslimeille joka puolella maailmaa. Yhteisöllisyyden lisäksi paastokuukausi on otollista aikaa Jumalan muistelulle, syvälliselle pohdiskelulle ja hengellisyydelle.

Islamissa paasto ei kuitenkaan ole vain pelkkä velvollisuus, vaan hyväksytystä paastosta on luvassa mittavat palkkiot tuomiopäivänä. Profeetta Muhammad ﷺ on sanonut:

لِلصَّائِمِ فَرْحَتَانِ فَرْحَةٌ حِينَ يُفْطِرُ وَفَرْحَةٌ حِينَ يَلْقَى رَبَّهُ

"Paastoavalle on luvassa kaksi iloa: ilo, kun hän päättää paastonsa ja ilo, kun hän tapaa Herransa."

Profeetta ﷺ on myös sanonut:

إِنَّ فِي الْجَنَّةِ بَابًا يُقَالُ لَهُ الرَّيَّانُ يَدْخُلُ مِنْهُ الصَّائِمُونَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ لَا يَدْخُلُ مِنْهُ أَحَدٌ غَيْرُهُمْ يُقَالُ
أَيْنَ الصَّائِمُونَ فَيَقُومُونَ لَا يَدْخُلُ مِنْهُ أَحَدٌ غَيْرُهُمْ فَإِذَا دَخَلُوا أُغْلِقَ فَلَمْ يَدْخُلْ مِنْهُ أَحَدٌ

Paratiisissa on ovi nimeltään al-Rayyaan, ja ylösnousemuksen päivänä kukaan muu ei astu ovesta sisään kuin ne, jotka paastosivat tässä elämässä. Sinä päivänä kuuluu kutsu: ”Missä ovat ne, jotka paastosivat?” He nousevat ylös ja astuvat ovesta sisään. Tämän jälkeen ovi sulkeutuu, eikä se avaudu enää kellekään.


LÄHTEET:

Hadith 3, 40 Hadith an-Nawawi

Koraani

Ṣaḥīḥ al-Bukhārī 1896, Ṣaḥīḥ Muslim 1152

Jami` at-Tirmidhi 766


Comments


bottom of page