top of page

Kohti perussuomalaista periferiaa

Päivitetty: 31. heinäk. 2023


Suomen valtionjohdon ytimessä kytevä ääriajattelu ajoi kesällä hallituksen kriisiin. Jo ennen varsinaisen rasismikohun alkamista Euroopan tärkeimpiin uutiskanaviin kuuluva Euronews kertoi "epämukavia totuuksia" Suomesta, kun valtiomme ylimpään johtoon valittiin henkilöitä, jotka eivät ihan täysin istu siihen kuvaan, jonka Suomi on itselleen kansainvälisesti rakentanut.

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) väittää hiljattain julkaistussa puheenvuorossaan puolustavansa oikeudenmukaisuutta ja naisten oikeuksia, mutta ei edelleenkään koe tarpeelliseksi pyytää anteeksi Suomen muslimiväestöltä loukkaavia sanojaan islamista ja musliminaisista. Kuva: Lauri Heikkinen.
KUN SIVISTYSYHTEISKUNTANA, hyvinvointivaltiona ja ihmisoikeuksien sekä koulutuksen edelläkävijänä tunnetun maan elinkeinoministeriksi nimitetään juutalaisvastaisella symboliikalla flirttaileva ihminen ja valtiovarainministeriksi valitaan muslimeja solvaava puoluejohtaja, ei ole syytä ihmetellä, miksi Suomi nousee kansainvälisellä kartalla huonoon valoon ja Helsingin kadut täyttyvät tuhansista rasismia vastustavista mielenosoittajista.

Ihmetystä herättää myös se, että eduskunnan puhemieheksi on noussut rasistisista lausunnoistaan rikostuomion saanut poliitikko, eikä tilannetta juurikaan paranna se, että natsiyhteyksiensä takia eronneen ministerin tilalle valittiin henkilö, joka näyttää rasismissaan vähintäänkin yhtä ansioituneelta kuin edeltäjänsä.

Hiljattain elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps) tilalle tullut Wille Rydman (ps) on Helsingin Sanomien artikkelin (HS 27.7) mukaan kutsunut Lähi-idästä kotoisin olevia ihmisiä ”käsittämättömiksi apinoiksi” ja kirjoittanut, että "huivien sijaan hän mieluummin kieltäisi itse huivia käyttävät ihmiset". HS:n julkaisussa kerrotaan myös Rydmanin kirjoittaneen viestissään entiselle seurustelukumppanilleen, että kielo ”leviää ja lisääntyy kuin somali”.

Rydman oli rasististen viestiensä lähettämisen aikaan 30-vuotias kansanedustaja ja toimi perustuslakivaliokunnan ja hallintovaliokunnan jäsenenä sekä Helsingin kaupunginvaltuutettuna. HS kertoo perehtyneensä viestien asiayhteyksiin ja tuoneen ne julkisuuteen siksi, että Rydman on ministerinä Suomen ylimpiä poliittisia vallankäyttäjiä. HS:n mukaan viestit kuvaavat ministeriksi nimitetyn poliitikon suhtautumisesta vähemmistöihin ajalta, jolloin hän on ollut merkittävissä poliittisissa tehtävissä.

Opetusministeri Anna-Maja Henriksson (r) kuvaili HS:n artikkelissa elinkeinoministeri Rydmanin viestejä rasistisiksi ja hyvin sopimattomiksi, ja sanoo toivoneensa jonkinlaista anteeksipyyntöä. ”Sellaista ei ole nyt tullut. Tämä ei helpota kokonaistilannetta, kun me joudumme tätä jossakin vaiheessa arvioimaan”, Henriksson toteaa HS:lle ja tähdentää lisäksi, ettei Suomesta ulospäin lähtevä viesti näytä tällä hetkellä hyvältä.

Ulkoinen imago on ehdottomasti tärkeä asia mille tahansa valtiolle globaalissa nykymaailmassa, mutta eikö vieläkin tärkeämpää ole se viesti, minkä Suomi antaa omalle kansalleen ja omille vähemmistöilleen? Joku viisas on joskus sanonut, että kansakunnan suuruus voidaan arvioida sen mukaan, kuinka se kohtelee heikommassa ja vähäosaisemmassa asemassa eläviä kansalaisiaan. Samankaltainen konsepti löytyy islamistakin, sillä profeetta Muhammad ﷺ on sanonut seuraavasti:

”Eikö Jumala suo teille tukea ja apua yksinomaan siksi, että keskuudessanne on
heikompia ja vähäosaisempia?” (Ṣaḥīḥ al-Bukhārī 2739)

ISLAMISSA on lähtökohtaisestikin hyvin vahva hyväntekeväisyyden eetos, ja uskontomme korostaa suuresti sitä, miten tärkeää on pitää huolta heikommista, apua tarvitsevista ja vähäosaisista. Tämän puolen islamista persut harvoin muistavat mainita. Niin, sehän saattaisi aiheuttaa ideologisen rappion: elvyttää kadonneen empatian ja herättää hetkeksi muitakin kuin vihan ja inhon tunteita. Eihän sellainen käy päinsä, kun pitää lunastaa lupaus äänestäjille ja toteuttaa kansan antama mandaatti.  

Petteri Orpon (kok) hallitusohjelma on tosin luvannut tavoittelevansa vahvaa ja välittävää Suomea, jossa heikoimmista pidetään huolta. Valitettavasti kuitenkin jo ohjelman toimenpiteitä tarkastellessa lupaukset näyttävät lähinnä tyhjiltä ja kauniilta sanoilta. Ei edes hallituksen rasismikriisiä tarvitse huomioida, kun käy pian selväksi, ettei nykyinen hallituskokoonpano loista ainakaan vähäosaisten parrasvaloissa. Monet hallitusohjelmassa listatut säästöt ja tiukennukset kohdistuvat nimittäin erityisesti jo valmiiksi vaikeissa tilanteissa eläviin ihmisiin, kuten vähävaraisiin, maahanmuuttajiin ja heikommassa yhteiskunnallisessa asemassa oleviin vähemmistöihin.

Nyt kun yksi ministeri toisensa jälkeen astuu suomalaisen politiikan estradille antamaan näytön siitä, minkälaisista aineksista perussuomalaisten johtoporukka rakentuu ja paljastaa, millaisilla arvoilla oikeistopopulistisessa maailmassa noustaan hallituksen korkeimpiin virkoihin, kellekään ei enää liene epäselvää, että perussuomalaiset loistavat vain yhdessä asiassa – täydellisessä hallituskelvottomuudessaan ja ettei nykyinen neljän puolueen hallitus voi mitenkään jatkaa. Ainakaan niin kauan, kun suhtautuminen rasismiin ja asenteet islamia ja muslimeja kohtaan ovat näin primitiivisellä tasolla. Eikä nyt puhuta enää edes pelkistä asenteista, vaan ihan oikeisiin ihmisiin, perheisiin ja lapsiin kohdistuvasta rasismista, syrjinnästä, halveksunnasta ja arjessa tapahtuvista vihateoista, joita Suomessa oli aivan riittämiin jo ennen nykyisen hallituksenkin päättömiä touhuja.

Kun kaduilla yksin tai lapsiensa kanssa kulkevien musliminaisten päälle syljetään ja käydään fyysisesti käsiksi (kyllä, tätä on tapahtunut Suomessa ja valitettavasti tapahtuu edelleenkin), ei puhuta enää vain sanoista ja asenteista. Kun yhdistykselle ei avata pankkitiliä, koska on kyse vääränlaisesta nimestä tai uskonnollisesta järjestöstä tai kun ihminen päätyy rikostutkinnan kohteeksi vain siksi, että edustaa tiettyä uskontoa, ei puhuta enää vain sanoista ja asenteista. Kun vastaanotollesi tulee potilas, joka kieltäytyy hoidostasi vain siksi, että olet tummaihoinen lääkäri, ja kun joudut jatkuvasti lentokentällä ”satunnaiseen” turvatarkastukseen siksi, että et näytä ”tavalliselta kantasuomalaiselta” ja nimesi sattuu olemaan Ahmed, Muhammad tai Abdullah, ollaan jo kaukana pelkistä sanoista, asenteista ja ennakkoluuloista.

 

Edelleen hyvin monet suomalaiset pitävät islamia
yhteensovittamattomana uskontona suomalaisen
kulttuurin ja arvojen kanssa.

 

TUTKIMUKSIEN mukaan suomalaisten asenteet islamia kohtaan ovat melko kielteisiä. Esimerkiksi Pew­–tutkimuskeskuksen (Pew Research Center 2018, 65–66) selvityksen mukaan noin 62 prosenttia vastaajista pitää islamia yhteensovittamattomana uskontona suomalaisen kulttuurin ja arvojen kanssa. Suomessa 45 prosenttia muslimeista, joiden tausta oli Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, kertoi kokeneensa syrjintää etnisen alkuperänsä tai maahanmuuttotaustansa vuoksi (FRA 2018, 45). Somalialaisten erityisesti Suomessa kokemasta syrjinnästä on raportoitu myös aiemmissa tutkimuksissa (FRA 2009).

Rasismi ei ole vain sanoja ja asenteita, vaan vakavia ja usein peruuttamatonta vahinkoa aiheuttavia tekoja, joissa ihmisryhmiä ja yksilöitä arvotetaan alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella alempiarvoiseksi kuin muut. Rasismi on tosiasiallista väkivaltaa ilmentävää aggressiota, mikä kohdistuu ihmisiin joko sanallisesti tai fyysisesti. Nyt, kun rasismia ollaan ihan hallituksen ylimmillä tasoilla normalisoimassa, on edessämme ihmisoikeuksien näkökulmasta täysin kestämätön tilanne. Se, että Suomessa tarjotaan kasvutilaa harhaista ajatusmaailmaa edustavalle puolueelle, saattaa joidenkin mielestä olla demokratiaa, mutta kun näin rasistista, islamofobista ja ihmisvihaa ilmentävää kieltä käyttävät ihmiset päästetään Suomen ylimpiin poliittisiin virkoihin, on jälki sen mukaista.

 

Nyt, kun rasismia ollaan ihan hallituksen ylimmillä

tasoilla normalisoimassa, on edessämme ihmisoikeuksien

näkökulmasta täysin kestämätön tilanne.

 

Suomen äärioikeiston toimintaa seurannut toimittaja David McDougall julkaisi 20. kesäkuuta suorasanaisen jutun, jossa puitiin jälkeenpäin eronneen elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps) ja eduskunnan uuden puhemiehen Jussi Halla-ahon (ps) taustoja. Mitään uutta sinänsä artikkelissa ei ollut, sillä toimittaja lähinnä listasi vain ne rikokset, joista korkein oikeus oli tuominnut Halla-ahon ja mainitsi hänen lukuisat rasismin värittämät blogikirjoituksensa.

Eduskunnan puhemiehenä 21. kesäkuuta 2023 lähtien toimiva Jussi Halla-aho (ps) kuvattuna Brysselissä 20.11.2014. Kuva: Matti Matikainen.
MCDOUGALL kertoo saaneensa kirjoituksistaan uhkauksia, joiden hän alussa luuli tulevan vain perussuomalaisten kannattajilta. Toimittaja yllättyi siitä, että uhkauksista yhä useampi alkoi tulla kokoomuksen äänestäjiksi identifioituneilta ihmisiltä.

McDougall korostaa raportoineen Suomen politiikasta jo 12 vuoden ajan. Nyt hän on huolissaan tilanteesta, jossa hallituspuolue mustamaalaa toimittajia, ja kertoo saaneensa jopa kiristysuhkauksen eräältä kokoomusaktiivilta. McDougallille huolestuttavinta on se, että Suomi näyttää hänen mielestään kävelevän unissaan "orbanisaatioon".

ORBANISAATIOLLA hän viittaa Unkarin oikeistopopulistiseen pääministeriin Viktor Orbániin, joka on muun muassa rajoittanut lehdistönvapautta rajusti ja jonka valtakaudella Unkari on lipsunut oikeistovaltion periaatteista ja erkaantunut muista EU-maista.

Oikeistolaista fidesz-puoluetta edustava unkarilainen poliitikko Viktor Mihály Orbán on toiminut Unkarin pääministerinä vuosina 1998–2002 ja jälleen vuodesta 2010 alkaen. Itsevaltaisena ja korruptoituneena johtajana pidetyn Orbánin valtakaudella Unkari on etääntynyt oikeusvaltion periaatteista ja erkaantunut muista EU-maista. Kuva: Alan Santos/PR

– Onko tämä siis se sama Suomi, joka on maailman lehdistönvapausindeksin kärjessä? Onko tämä sama Suomi, joka ylpeilee koulutuksella ja medialukutaidolla? Nykytilanne tuntuu olevan hyvin kaukana näistä ihanteista, McDougall toteaa huolestuneena.

MAAHANMUUTTOVIHAMIELISEN oikeistopuolueen rasistisen linjan kapellimestariksi kutsuttu Jussi Halla-aho ei liity valtiovarainministeri Purran rasististen kirjoitusten ympärillä vellovaan kohuun vain siksi, että vuonna 2009 nimimerkillä "riikka" kirjoitetut viestit julkaistiin Halla-ahon Scripta-blogin vieraskirjassa, mutta monien hämmentyneet katseet kohdistuvat tällä hetkellä Halla-ahoon erityisesti hänen yhteiskunnalliseen asemaansa liittyvän ilmeisen ristiriidan vuoksi.

Halla-aho ei nimittäin ole ainoastaan puolueensa rasistisen koneiston pumppaava sydän ja maahanmuuttoon sekä islamiin erittäin vihamielisesti suhtautuvan alkuperäisistä perussuomalaisista erkaantuneen joukon ideologinen oppi-isä, vaan hän on myös eduskunnan puhemies ja puolueensa presidenttiehdokas.

Lisäksi Halla-aholle on annettu valta päättää suhteellisen tärkeistä yhteiskuntaamme koskevista asioista. Kuten siitä, että pidetäänkö hallituksen selkäytimessä ilmiselvänä räiskyvää rasismia tarpeeksi merkittävänä yhteiskunnallisena asiana, jotta eduskunnan istuntotauko voidaan keskeyttää.


 

Ironista on se, että kun samaan aikaan Suomen kansa vaatii
hallitukselta täydellistä irtisanoutumista rasismista, katseet kääntyvät
oikeistopuolueen rasistisen linjan johtajana tunnettuun Halla-ahoon,
joka on saanut tuomion uskonrauhan rikkomisesta
ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

 

IRONISTA ON SE, että kun samaan aikaan Suomen kansa vaatii hallitukselta täydellistä irtisanoutumista rasismista, katseet kääntyvät oikeistopuolueen rasistisen linjan johtajana tunnettuun Halla-ahoon, joka on saanut tuomion uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Karrikoiden absurdia tilannetta voisi voisi verrata vaikkapa kuvitteelliseen peruskouluskenaarioon, jossa alakoulun opettaja näkee yläkoululaisen oppilaan kiusaavan pienempää alakoululaista, ja tilanne yritetään hullunkurisesti ratkaista siten, että kiusaaja asetetaankin itse tuomariksi päättämään siitä, onko kiusaamista todellisuudessa edes tapahtunut.
Vaikka perussuomalaisten perustaja Timo Soinin mielipidekirjoituksessa (HS 27.7.) esitetty luonnehdinta Halla-ahon ryhmittymästä maahanmuuttovihamielisenä oikeistopuolueena vahvistaakin käsitystämme siitä, että halla-aholaisen perussuomalaisuuden pimeää veturia kuljettaa hyvin rasistinen ja islamofobinen porukka, monia askarruttaa seuraava kysymys: Millä tavalla demokratiaa, yhden­vertaisuutta, ihmis­oikeuksia ja syrjimättömyyttä edistää se, että eduskunnan puhemieheksi nimitetään avoimesti rasistinen ihminen, jolle korkein oikeus on langettanut tuomion uskonrauhan rikkomisesta ja kansanryhmää vastaan kiihottamisesta?

VALTAKUNNAN HIERARKIASSA eduskunnan puhemies on toinen heti tasavallan presidentin jälkeen, joten mitenkään vähäpätöisestä asemasta ei ole kyse. Puhemiehen tehtävän pitäisi myös siinä mielessä poiketa muista kansanedustajista siten, ettei kyseiseen tehtävään nimetty henkilö itse osallistu keskusteluun tai äänestyksiin eduskunnassa.

Jännittynyt ja kierroksia saanut keskustelu hallituksen suhtautumisesta rasismiin ei kuitenkaan saanut Halla-ahoa keskeyttämään eduskunnan kesätaukoa. Sinänsä odotettu reaktio häneltä siitäkin huolimatta, että poliittinen käytäntö on Suomessa ollut se, että eduskunnan puhemies pysyttelee päivänpolitiikan ulkopuolella.

Kun Suomen eduskunnan istuntosalin korkeimmalla korokkeella istuu henkilö, joka on kutsunut maahanmuuttajia avoimen halveksivasti nee***iksi, islamia pedofiliauskonnoksi ja somaleja geneettiseltä erityispiirteeltään ryöstelijöiksi, ei liene kenellekään yllätys, että koville kierroksille yltyneestä rasismikeskustelusta ja hallituksen toimintakykyyn kohdistuvista epäilyistä huolimatta Halla-aho ei näe syytä eduskunnan istuntotauon keskeyttämiselle.

SUPLIIKKINA sanasieppona ja poliittisena pelaajana Halla-aho tietysti perustelee päätöstään löyhillä selityksillään aikaisemmista ennakkotapauksista ja yleisistä parlamentaarisista periaatteista, eikä hän luonnollisestikaan omasta rasistisesta taustastaan johtuen kykene tai edes halua nähdä pyynnön taustalla olevan asian kiireellisyyttä ja yhteiskunnallista merkittävyyttä.

– Ennakkotapausten valossa istuntotauon keskeyttäminen on hyvin harvinainen toimenpide, jonka kynnys on korkea, Halla-aho toteaa tiedotteessa.

Kun Suomen ylintä poliittista valtaa käyttävät henkilöt osoittavat sumeilemattomasti näin suurta vihaa ja rasismia oman valtionsa vähemmistöä kohtaan, vihjailevat väkivallalla, pilkkaavat islamia ja kutsuvat muslimeja "käsittämättömiksi apinoiksi" ja "mustiksi säkeiksi", eikö kynnys sitten ylity? No, päätös on sinänsä ymmärrettävä, onhan Halla-aho itsekin hyvin ansioituneesti käyttänyt paljon raflaavampaakin retoriikkaa islamista ja muslimeista. Itseäänhän ei sovi ampua jalkaan. Eikä seuraajiaan sovi pettää.

 
Kun Suomen eduskunnan istuntosalin korkeimmalla korokkeella
istuu henkilö, joka on kutsunut maahanmuuttajia avoimen halveksivasti nee***iksi,
islamia pedofiliauskonnoksi ja somaleja geneettiseltä erityispiirteeltään ryöstelijöiksi,
ei liene kenellekään yllätys, että koville kierroksille yltyneestä rasismikeskustelusta ja hallituksen toimintakykyyn kohdistuvista epäilyistä huolimatta Halla-aho ei näe syytä eduskunnan istuntotauon keskeyttämiselle.
 

SUOMEN MUSLIMIVÄHEMMISTÖÄ edustavan pienen islamilaisen järjestön näkökulmasta hallituksen toiminta näyttää lähinnä huonosti orkestroidulta demokratiateatterilta. Tänään julistetaan, ettei "tulisi mieleenkään" pahoitella rasistisia sanoja, mutta huomenna jo pyydelläänkin nöyrästi anteeksi ja irtisanoudutaan vihapuheesta – tai ainakin esitetään niin. Jo kolmen päivän päästä vedetään kuitenkin sanat takaisin ja tehdään selväksi, ettei anteeksipyynnölle olekaan syytä. Korostetaan, ettei anteeksipyyntö nyt ainakaan niitä "mustia säkkejä" kosketa. Natsien kanssa flirttaileva ministeri joutuu eroamaan, mutta samaisen pestin nappaakin vielä synkempi ja rasistisempi hahmo, joka napsii itsestään selfieitä Hitlerin puhujankorokkeella ja harmittelee, että natsien pyhätöt ja rakennelmat eivät ole turistinähtävyyksiä. 

Kieltämättä tässä sekoilussa on kyllä melkoisia farssin aineksia. Paitsi, että käsillä ei ole ilveilevä komedia, vaan oikea hallituskriisi ja Suomen valtion sekä Suomessa elävien ihmisten tulevaisuus. Suomen Muslimifoorumin pääsihteeri Pia Jardi kuvasi tilannetta hiljattain osuvasti: ”Islam ja muslimit ovat olleet vapaata riistaa.”

 

"Islam ja muslimit ovat olleet vapaata riistaa."

Pia Jardi
 


𝐀𝐍𝐃𝐀𝐋𝐔𝐒 𝐈𝐒𝐋𝐀𝐌𝐈𝐂 𝐂𝐄𝐍𝐓𝐄𝐑 on pääkaupunkiseudulla vaikuttava islamilainen järjestö, joka pyrkii muun muassa edistämään tietoisuutta islamofobiasta ja muslimeihin kohdistuvasta syrjinnästä.  Andalus Islamic Center on myös brittiläisen ihmisoikeusjärjestö CAGE:n alulle paneman Kansainvälisen todistajakampanjan jäsenjärjestö.

Koetaan tärkeäksi kyllä korjata semanttinen virhe siitä, että nimimerkki "riikan" mainitsema ilmaisu "turkkilaisapinasta" olikin monikkomuodon sijaan yksikössä, mutta missään nimessä anteeksipyyntöä ei heru Suomen omalle muslimiväestölle, jonka uskontoa on loukattu ja naisia halveksivasti solvattu.

Jos edessämme avautuva näytelmä suhteutetaan vielä siihen, että eduskunnan puhemiehenä istuva Halla-aho nauttii 77 ihmistä kylmäverisesti murhanneen äärioikeistolaisen terroristi Anders Breivikin ihailusta, alkaa Suomen poliittinen nykytila pikkuhiljaa muistuttamaan hyvin synkältä periferialta.

"Nykyajan ristiretkeläiseksi" itseään kutsuva äärioikeistolainen Anders Breivik toteutti 12 vuotta sitten joukkomurhan, jota pidetään Norjan historian pahimpana terrori-iskuna. Breivikin on kerrottu ihannoivan Jussi Halla-ahon mielipiteitä maahanmuutosta ja siteeraavan suoraan häntä ihailevaan sävyyn. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Hallituksemme haisee tällä hetkellä kafkamaisilla mausteilla höystetyltä perussuomalaiselta rasismisopalta, jossa arvokkaita ydinaineksia ovat ihmisviha, vähemmistöihin kohdistuva halveksunta ja mahdollisimman ala-arvoinen puhe islamista ja muslimeista.


Hiukan hämmentävää tässä irvokkaassa politiikan MasterChef -kuviossa on kaiken edellä mainitun lisäksi se, että rasistista soppakeittiötä pyörittävää Halla-ahoa kutsutaan edelleenkin julkisuudessa "mestariksi", aivan kuin hän olisi islamofobisilla ulostuloillaan ja ihmisvihaa ilmentävillä rikostuomioillaan jotenkin ansainnut tämän näennäistä arvokkuutta heijastavan lisänimen.

Demokratiaan, yhden­vertaisuuteen, ihmis­oikeuksiin ja syrjimättömyyteen sitoutunut hallitus näyttää epätoivoisesti pyristelevän irti rasismista, mutta perussuomalaisten julkinen esiintyminen ei juuri vakuuta. Etenkään, kun heihin kohdistunut arvostelu koitetaan torjua uhriutuen, ikään kuin käynnissä olisi vain perussuomalaisiin kohdistuva median ja opposition ajojahti, eikä Suomen kansan legitiimi huoli hallituksen ytimessä rehottavasta rasismista, maamme muslimivähemmistöön kohdistuvasta syrjinnästä ja koko hyvinvointiyhteiskuntamme tulevaisuudesta.

Lähteet:

FRA (2009) EU-MIDIS. European Union Minorities and Discrimination Survey: Main Results Report. Luxem- bourg: European Union Agency for Fundamental Rights.

FRA (2018) Toinen Euroopan unionin vähemmistöjä ja syrjintää koskeva tutkimus: Muslimit – Poimintoja tuloksista.Wien: FRA – Euroopan Unionin Perusoikeusvirasto.

Pew Research Center (2018) Being Christian in Western Europe. https://www.pewforum.org/2018/05/29/ being-christian-in-western-europe


Comments


bottom of page