Kairouanin kaupunki – tieteen ja sivistyksen keskus keskiajalla

Päivitetty: 2. marrask.LOKAKUUSSA 650 jaa. arabimuslimikenraali ʿUqba ibn Nāfiʿ¹ perusti Kairouanin (al–Qayrawān – arab. القيروان) kaupungin. Hän perusti myös Kairouanin suuren moskeijan vuonna 670. Se on yksi vanhimmista, suurimmista ja tärkeimmistä moskeijoista koko muslimimaailmassa.

Kairouanin suuri moskeija (arab. جامع القيروان الأكبر), joka tunnetaan myös ʿUqban moskeijana (جامع عقبة بن نافع), sijaitsee Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvassa Kairouanin kaupungissa Tunisiassa ja on yksi Pohjois-Afrikan vaikuttavimmista ja suurimmista islamilaisista monumenteista.

Kairouanin kaupungista tuli yksi sivilisaation ja oppimisen merkittävimmistä keskuksista koko islamilaisessa maailmassa. Aghlabidien ensimmäinen hallitsija valitsi sen Maghrebin pääkaupungiksi vuonna 800.

Kaupunki tunnettiin keskiajalla sen tieteellisestä toiminnastaan, jossa juutalaiset ja muslimit harjoittivat lääketieteellistä tutkimusta. Kuuluisa 900-luvulla elänyt muslimilääkäri 𝐈𝐛𝐧 𝐚𝐥-𝐉𝐚𝐳𝐳𝐚𝐫 syntyi Kairouanissa vuonna 895 jaa. Hän tuli tunnetuksi Euroopassa latinankielisestä nimestään 𝐀𝐥𝐪𝐢𝐳𝐚𝐫. Lääketieteellisen tuntemuksensa lisäksi Ibn al-Jazzar oli perehtynyt Koraaniin, islamilaiseen teologiaan, arabialaiseen kirjallisuuteen ja kielioppiin.


 

"Kairouanin suuri moskeija on arkkityyppinen

esimerkki hypostyle-arkkitehtuurista."


 Kairouanin suuri moskeija sijaitsee Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvassa Kairouanin kaupungissa Tunisiassa ja on yksi Pohjois-Afrikan vaikuttavimmista ja suurimmista islamilaisista monumenteista.

KAIROUANIN SUURI MOSKEIJA on arkkityyppinen esimerkki hypostyle-arkkitehtuurista². Se on suuri, suorakaiteen muotoinen kivimoskeija, jossa on hypostyle-sali ja suuri aitaus. Termi "hypostyle" (hypostyyli) tulee antiikin Kreikan 𝘩𝘶𝘱𝘰𝘴𝘵𝘶𝘭𝘰𝘬𝘴𝘦𝘴𝘵𝘢 ja tarkoittaa "sarakkeiden tukemaa". Toinen kuuluisa esimerkki on Cordoban suuri moskeija, jossa on käytetty kaksivärisiä, kaksitasoisia kaaria, jotka korostavat hypostyylisen hallin lähes huimaavaa optista vaikutusta.


Espanjan Andalusiassa sijaitsevan Cordoban suuren moskeijan sisustus on esimerkki hypostyylisestä arkkitehtuurista. Al-Andalusin muslimihallitsijat rakennuttivat moskeijan vuosina 786–987.

Moskeijoita on rakennettu ympäri maailmaa 700-luvulta lähtien. Vaikka moskeija–arkkitehtuuria on monia erilaisia, on esimerkiksi seuraavan kaltainen jaottelu tehty moskeijoiden arkkitehtuurisille perusmuodoille: 1. hypostyyliset moskeijat, 2. neljän iwanin moskeijat (lähinnä persialaiset moskeijat), 3. keskisesti suunnitellut moskeijat ja 4. nykyaikaiset moskeijat.

Hypostyyliset moskeijat ovat saaneet inspiraationsa Profeetta Muhammadin ﷺ moskeijasta ja talosta, joka oli varhaisin hypostyylisellä tyylillä rakennettu islamilainen palvontapaikka. Tämä tyyppi levisi laajasti islamilaisille alueille ympäri maailmaa.

Alla oleva kuva on diagrammi Profeetan ﷺ talosta, jonka muoto on inspiroinut maailman ensimmäisten moskeijoiden rakennustyyliä.

Diagrammi rekonstruktio Profeetta Muhammadin ﷺ talosta (Medina, Saudi-Arabia)

Videolla näkyy animaatiohahmotelma siitä, miltä Profeetan ﷺ moskeija ja talo ovat suurin piirtein näyttäneet vuonna 625.Nykyisessä muodossaan olevan Kairouanin suurmoskeijan rakensi aghlabidikuvernööri Ziyadat Allah vuosien 817 ja 838 välilllä. Kuvernööri pystytti rakennuksen vanhan moskeijan paikalle, jonka alun perin rakensi ʿUqba ibn Nāfiʿ ibn ʿAbd al-Qays al-Fihrī al-Qurashī.

ʿUqba oli Profeetta Muhammadin ﷺ seuralaisen ʿAmr ibn al-ʿĀṣ al-Sahmīn veljenpoika. Brittiläinen historioitsija Edward Gibbon on kutsunut ʿUqba ibn Nāfiʿia "Afrikan valloittajaksi".

Vaikka nykyisessä moskeijassa ei ole juurikaan säilynyt jälkeäkään alkuperäisestä 700-luvun rakennuksesta, sitä kutsutaan edelleen usein "Sidi 'Uqban moskeijaksi" tai "Uqba Ibn Nafin moskeijaksi". Kairouanin suurta moskeijaa pidetään historiallisesti merkityksellisenä paikkana, sillä sen katsotaan olevan ensimmäinen moskeija, joka rakennettiin ensimmäiseen islamilaiseen kaupunkiin lännessä.

Moskeijan rakentamisen myötä Kairouanin kaupungista tuli islamilaisen maailman yksi merkittävimmistä sivilisaation ja tieteen keskuksista.

 

"Kairouanin kaupungista tuli yksi sivilisaation

ja oppimisen merkittävimmistä

keskuksista koko islamilaisessa maailmassa."


 


Kairouanin suuri moskeija sisältä kuvattuna. Moskeijassa voi aistia menneisyyden tunnelman ja historian ajattoman läsnäolon.

 

¹ Uqba ibn Nafi' oli Profeetta Muhammadin ﷺ tunnetun seuralaisen, Amr ibn al-Asin, veljenpoika.


² Hypostyyli, suuri pylväshalli. Tasaisin välein sijoitetut pylväät kannattavat katon palkistoa. Hypostyylistä arkkitehtuuria käytetään moskeijoiden rakentamiseen, joissa on mallinnettu Profeetta Muhammadin ﷺ taloa ja moskeijaa.


LÄHTEET:

5 Minute History: https://www.facebook.com/fiveminthistory/photos/a.120806559458818/165694721636668/?type=3

Ammar, S. (1998). Ibn Al Jazzar and the Kairouan medical school of the tenth century AD. EDITORS-EDITEURS, 3.

Sansò, C. East and West mosques. Influences and contamination.

https://www.jyu.fi/…/opi…/materiaalit/taidehistorian-sanasto

https://www.khanacademy.org/humanities/art-islam/beginners-guide-islamic-world-art/beginners-guide-islamic-art/a/common-types-of-mosque-architecture

https://nabataea.net/explore/cities_and_sites/uqba-ibn-nafi-mosque/


KUVALÄHTEET:

Kairouanin suuri moskeija, Tunisia: (Andalus Islamic Center)

Cordoban moskeija, Espanja: (Khan Academy). https://www.khanacademy.org/humanities/art-islam/beginners-guide-islamic-world-art/beginners-guide-islamic-art/a/common-types-of-mosque-architecture

Diagrammi rekonstruktio profeetta Muhammadin talosta ﷺ: (Khan Academy) https://www.khanacademy.org/humanities/art-islam/beginners-guide-islamic-world-art/beginners-guide-islamic-art/a/common-types-of-mosque-architecture53 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki