Tasan 29 vuotta sitten Bosniassa käynnistyi Euroopan pahin joukkomurha sitten toisen maailmansodan.
Serbijoukot hyökkäsivät 7. heinäkuuta 1995 Srebrenicaan. Kaupungin vallattuaan he erottelivat bosniakkien joukosta miehet ja pojat ja surmasivat kylmästi 8 372 muslimia. Noin 23 000 naista ja lasta pakkosiirrettiin. Kidutuksia ja raiskauksia raportoitiin laajasti.
Vain muutaman päivän sisällä Bosnian serbijoukot teloittivat tuhansia muslimimiehiä ja ‑poikia. Maailmaa järkyttäneet julmat veriteot sijoittuivat loppupuolelle kolmivuotista Bosnian sotaa, jossa kuoli yli 100 000 ihmistä ja jonka seurauksena miljoonat joutuivat pakenemaan kodeistaan.
Nykyisen Bosnia ja Hertsegovinan itäosassa sijaitsevan Srebrenican oli määrä olla YK:n lähettämien hollantilaisten rauhanturvaajien turvaama alue, mutta he eivät tehneet juurikaan mitään estääkseen bosnialaisiin siviileihin kohdistuneen serbien joukkomurhan.
Huhtikuussa 1993 YK julisti piiritetyn Srebrenican YK:n suojeluksessa olevaksi turva-alueeksi. Hollantilaisista rauhanturvaajista koostunut YK-joukko luovutti suojissaan olleet bosnialaiset miehet ja pojat serbijoukoille. Korkeimman oikeuden mukaan luovuttaminen oli laiton.
Serbien vihan ja väkivallan sekä kansainvälisen yhteisön epäonnistumisen seurauksena yli 8000 muslimia teloitettiin kylmästi ja survottiin joukkohautoihin ympäri Srebrenican aluetta. Kaikkien uhrien jäännöksiä ei ole vieläkään löydetty, ja ruumiita löydetään edelleen alueen lähimaastoista vuosittain.
Päävastuussa Srebrenican tapahtumista pidetään Bosnian serbijoukkoja vuosien 1992–95 sodassa komentanutta serbikenraali Ratko Mladićia. Syytteet Mladićia vastaan nostettiin vuonna 1995, mutta koska mies oli karkuteillä, hänet saatiin kiinni vasta 16 vuotta myöhemmin, kun mies löydettiin piilottelemasta sukulaistensa talossa pohjoisserbialaisessa Lazarevon kylässä toukokuussa 2011.
Ratko Mladićin oikeudenkäynnin alkaessa vuonna 2011 mies kiisti kaikki häntä kohtaan esitetyt syytteet "vastenmielisinä".
– Minä puolustin maatani ja kansaani, hän sanoi.
Oikeudessa hänen puolestaan todistaneet serbit ovat syyttäneet sodan aloittamisesta bosniakkeja eli Bosnian muslimeja, jotka olisivat heidän mukaansa halunneet luoda Balkanille yhtenäisen islamilaisen valtion.
Mladić tuomittiin kansainvälisessä Jugoslavia-tuomioistuimessa (ICTY) vuonna 2017 elinkautiseen vankeusrangaistukseen kansanmurhasta, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja lukuisista sotarikoksista. Hänen katsottiin olleen johtavassa ja vastuullisessa roolissa sekä Sarajevon piirityksessä että Srebrenican joukkomurhan tapahtumissa.
YK:n alla toiminut entisen Jugoslavian sotarikoksia tutkinut kansainvälinen rikostuomioistuin (ICTY) on määritellyt Srebrenican tapahtumat kansanmurhaksi.
Srebrenican joukkomurhaa pidetään Euroopan pahimpana väkivallantekona toisen maailmansodan jälkeen.
Joukkomurhaa muistellaan Srebrenican vuosipäivänä 11. heinäkuuta.
# Srebrenican kansanmurha
# Kansainvälisen yhteisön epäonnistuminen
# Älkäämme koskaan unohtako Srebrenicaa
LÄHTEET:
Comentários