Vuonna 1260 mamelukit pysäyttivät mongoliarmeijan ja pelastivat islamilaisen ja länsimaisen sivilisaation
Voimansa huipulla mongolit hallitsivat historian suurinta maalla sijaitsevaa imperiumia, joka oli kokonaisuudessaan vain viktoriaanista Britanniaa pienempi. Ihmiset saattoivat matkustaa 1200-luvulla Puolan laidalta aina Koreaan saakka pysyen silti Mongolian alueella. Kaikki valtakunnat kuitenkin väistämättä saavuttavat huippunsa ja tulevat päätökseen. Tämä hetki tuli mongoleille vuonna 1260 Ayn Jalutin taistelussa (nykypäivän Palestiinassa).
Mongolit aloittivat Lähi-idän valloituksen vuonna 1258, kun sen ajan kulttuurinen keskus ja abbasidikalifaatin pääkaupunki Bagdad päätyi väkivallan kohteeksi. Varovaisten arvioiden mukaan kaupungin valloitukseen liittyvissä väkivaltaisuuksissa kuoli noin 200 000 ihmistä. Asukkaiden teurastuksen lisäksi hyökkääjät tuhosivat myös Bagdadin moskeijoita ja kirjastoja, mukaan lukien Viisauden talon (Bait al-Hikmah).
Silminnäkijät sanoivat, että ryöstön päätyttyä Tigris-joen virta muuttui mustaksi veteen heitettyjen kirjojen musteesta. Pyyhkimällä pois vuosisatojen oppimisen perinnön mongolit yrittivät selvästi tuhota kaikki muslimivallan elementit Lähi-idässä. Syyskuun 3. päivänä vuonna 1260 osapuolet kohtasivat toisensa Ain Jalutin taistelussa. Molemmissa armeijoissa oli 20 000 miestä.
Ensimmäisenä iskivät mongolit. Mamelukeilla oli selvä etu, koska he tunsivat maaston hyvin, jota Qutuz (malelukkisulttaani Saif al-Din Qutuz) käytti täysin hyväkseen. Strategian isä oli Baibars (Bahriyan dynastian neljäs sulttaani), sillä hän oli viettänyt eniten aikaa alueella. Qutuz piilotti suurimman joukkonsa ylängölle, ja Baibars taisteli mongoleja vastaan ”iske- ja pakene” -taktiikalla yrittäessään ajaa heidät pois.
Taistelut kestivät tuntikausia ilman, että kumpikaan osapuoli sai etua, kunnes Baibars lopulta teeskenteli vetäytyvänsä taistelusta. Vihainen mongolikomentaja teki kuitenkin kohtalokkaan virheen, sillä hän ei epäillyt temppua ja päätti huolimattomasti lähteä ajamaan takaa perääntyvää armeijaa. Kun mongoliarmeija lopulta saavutti ylängön, Qutuzin armeija ympäröi mongolit, jotka jäivät yhtäkkiä mottiin mamelukkien armeijan saartaessa heidät.
Lähteet:
Know History -verkosto
Lyons, J. & Saikkonen, N. (2014). Viisauden talo: Länsimaiden arabialainen perintö. Helsinki: Into.
Comments