top of page

Utøyan terrori-iskusta 12 vuotta

Anders Breivik sai terroriteostaan 21 vuoden vankeustuomion.
"Nykyajan ristiretkeläiseksi" itseään kutsuva äärioikeistolainen Anders Breivik toteutti 12 vuotta sitten joukkomurhan, jota pidetään Norjan historian pahimpana terrori-iskuna. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Tänään tulee kuluneeksi 12 vuotta norjalaisen 𝐀𝐧𝐝𝐞𝐫𝐬 𝐁𝐞𝐡𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐁𝐫𝐞𝐢𝐯𝐢𝐤𝐢𝐧 toteuttamasta joukkomurhasta ja useiden ihmisten hengen vaatineesta terrori-iskusta, joka järkytti Norjaa ja koko maailmaa.

Monikulttuurisuutta ja Euroopan islamisoitumista vastustava äärioikeistolainen Breivik räjäytti heinäkuun 22. päivänä vuonna 2011 Oslon hallintokorttelissa autopommin, jossa kuoli kahdeksan ihmistä ja haavoittui 98.

Tämän jälkeen hän suuntasi Oslon lähistöllä sijaitsevalle Utøyan saarelle, jossa hän murhasi kylmäverisesti 69 ihmistä automaattikivääriä ja käsiasetta käyttäen.

Breivik surmasi kylmäverisesti ja suunnitelmallisesti 69 ihmistä Oslon lähistöllä sijaitsevalla Utøyan saarella. Kuva: John Palmen.

Lisäksi hän haavoitti lähes sataa ihmistä.

Vihan, rasismin ja islamofobian motivoimassa terrori-iskussa kuoli yhteensä 77 ihmistä. Breivikin hallusta löydettiin 1500-sivuinen manifesti, joka pitää sisällään muun muassa islamia ja monikulttuurisuutta vastustavia kirjoituksia sekä pomminteko-ohjeita.
Manifestissaan hän kutsuu itseään "sataprosenttiseksi kristityksi" ja "nykyajan ristiretkeläiseksi". Breivikin on kerrottu muun muassa ihannoivan Jussi Halla-ahon mielipiteitä maahanmuutosta ja siteeraavan suoraan häntä ihailevaan sävyyn.

Nykyään 44-vuotias Breivik oli 32-vuotias toteuttaessaan joukkomurhan, jota pidetään Norjan historian pahimpana terrori-iskuna. Suurin osa iskuissa kuolleista oli lapsia ja nuoria.

Vuonna 2012 Breivik tuomittiin 21 vuodeksi vankeuteen, mikä on Norjassa maksimirangaistus.

Comments


bottom of page