top of page

Oi Abu Bakr, olet väsyttänyt sinun jälkeesi tulevat kalifit!

Päivitetty: 22. toukok. 2023


Mikä on tämän lauseen suosion salaisuus ja kuka sen sanoi?

Oikein johdatettujen kalifien aikakaudella, olkoon Jumala mieltynyt heihin, Jumalan lähettilään ﷺ seuralaisilla ja heidän seuraajillaan oli tapana kilpailla hyvissä teoissa, tarvitsevien auttamisessa ja sorrettujen tukemisessa. Abu Bakr Al-Siddiq ja Omar Ibn Al-Khattab olivat toistensa kovimpia kilpailijoita ja tavoittelivat poikkeuksellisen päämäärätietoisesti hyvien tekojen palkkioita.

Tämän tarinan tapahtumat tapahtuivat Abu Bakr Al-Siddiqin kalifaatin aikakaudella. Umar Ibn Al-Khattabilla oli tapana seurata Abu Bakr Al-Siddiqin tekoja ja hän yritti aina tehdä kaksi kertaa niin paljon kuin Abu Bakr, jotta hän saavuttaisi korkeammat hyveet ja pääsisi ennen häntä paratiisin korkeimpiin tasoihin.

Omar Ibn Al-Khattab alkoi kiinnittämään huomiota siihen, että Abu Bakrilla oli aina fajr-rukouksen jälkeen tapana mennä ulos Medinan laitamille, jossa hän astui pieneen taloon tuntikausiksi ja sitten palasi omaan kotiinsa. Omarilla oli tieto kaikesta hyvästä, mitä Abu Bakrilla oli tapana tehdä, mutta tämän talon salaisuutta hän ei tiennyt.

Päivät kuluivat ja edelleen uskovien kalifi Abu Bakr piti yllä tapaansa vierailla joka aamurukouksen jälkeen tässä talossa. Ja Omar ei vieläkään tiennyt mitä Abu Bakr teki talon sisällä. Eräänä päivänä Omar päätti käydä talossa Abu Bakrin lähdön jälkeen, jotta hän näkisi omilla silmillään mitä talon sisällä on ja jotta hän saisi tietää, mitä Abu Bakr tarkalleen tekee talossa jokaisen fajr-rukouksen jälkeen.


Kun Omar astui tähän pieneen taloon, hän kohtasi vanhan naisen, joka ei kyennyt liikkumaan ollenkaan ja jolla ei ollut ketään auttamassa häntä. Tämän lisäksi nainen oli myös sokea. Omar Ibn Al-Khattab yllättyi näkemästään.

Hän halusi tietää, mikä on Abu Bakrin ja tämän sokean vanhan naisen suhteen salaisuus, joten hän kysyi naiselta: "Mitä tämä mies (Abu Bakr) tekee talossasi?” Vanha nainen vastasi: ”Kautta Allahin, en tiedä. Hän tulee joka aamu ja siivoaa ja lakaisee kotini. Sitten hän valmistaa minulle ruokaa ja lähtee pois puhumatta minulle sanaakaan.”


 

”Toit minulle taateleita, etkä poistanut niistä kiviä.”

 


Kun Abu Bakr kuoli, Omar jatkoi sokean vanhan naisen hoitamista. Nainen kysyi Omarilta: ”Kuoliko ystäväsi?” Omar vastasi: ”Mistä tiesit, että hän kuoli?” Nainen sanoi: ”Toit minulle taateleita, etkä poistanut niistä kiviä.” Omar Ibn Al-Khattaab kyyristyi polvilleen, hänen silmänsä täyttyivät kyynelistä ja hän sanoi kuuluisan lauseensa:

لقد أتعبت الخلفاء من بعدك يا أبا بكر

”Oi Abu Bakr, olet väsyttänyt sinun jälkeesi tulevat kalifit.”


Lähteet:

Tarikh Dimashq 30/322 (Damaskoksen historia, Ibn ‘Asākir; 1105–1175).51 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page