top of page

Sortoa ja miehitystä vastustava kansalaisaloite

Päivitetty: 22. heinäk. 2023


Amnesty International ihmisoikeusjärjestön mukaan Yhdysvallat ja Euroopan unioni eivät ole ulkopuolisia rauhantekijöitä, vaan tukevat toiminnallaan Israelin rotuerottelua.

EUROOPPALAINEN KANSALAISALOITE siirtokuntatuotteiden tuonnin ja viennin kieltämiseksi on avattu allekirjoituksille maailman kansainvälisen oikeudenmukaisuuden päivänä 20. maaliskuuta.

Aloite kieltäisi kaupan esimerkiksi sotilasmiehityksen alla oleville alueille perustettujen laittomien siirtokuntien kanssa, joihin miehittäjä siirtää omaa väestöään.

Kyseessä olisi yleinen säädös, joka ei kohdistu mihinkään tiettyyn maahan. Sen mahdollisia soveltamiskohteita olisivat muun muassa Israelin miehittämät palestiinalaisalueet, Marokon miehittämä Länsi-Sahara ja Venäjän miehittämä Krim. EU on jo kieltänyt tuonnin Krimin niemimaalta.


 

"Yhdysvallat ja Euroopan unioni eivät ole ulkopuolisia rauhantekijöitä, vaan tukevat toiminnallaan

Israelin rotuerottelua."

Amnesty International

 


Monet ihmisoikeusjärjestöt ovat puhuneet Israelin harjoittamasta väestönryhmien erottelusta jo pitkään, mutta maailman suurin ihmisoikeusjärjestö Amnesty International julkaisi helmikuun alussa raportin, missä todetaan, että Israelin valtio ylläpitää apartheid-järjestelmää Palestiinassa.

Uutta raporttia voidaan pitää merkkipaaluna, sillä se on Israelin apartheidia tutkineista selvityksistä mahdollisesti kaikkein yksityiskohtaisin ja kattavin. Se, että Amnesty International ottaa tällä tasolla kantaa asiaan, saattaa muuttaa keskustelun suuntaa hyvinkin merkittävästi.

Amnestyn uusimman raportin mukaan Israelin toimintaa palestiinalaisia kohtaan voidaan luonnehtia julmaksi hallintojärjestelmäksi ja rikokseksi ihmisyyttä vastaan. Raportin mukaan Israel kohtelee palestiinalaisia vähempiarvoisena rodullisena ryhmänä, jolta se on järjestelmällisesti riistänyt ihmisoikeudet.

Raportissa mainitaan, että Israel on sortanut palestiinalaisia joka päivä vuosikymmenien ajan, mikä ilmenee esimerkiksi syrjintänä, riistona, toisinajattelijoiden tukahduttamisena, murhina ja ihmisten haavoittamisena. Kaikki tämä tapahtuu järjestelmän toimesta, joka on suunniteltu niin, että se antaa etuoikeuksia israelilaisille juutalaisille palestiinalaisten kustannuksella.

Tämä on arpartheidia, raportti korostaa.

Voit ladata Amnestyn englanninkielisen raportin alta.
 

"Israelin harjoittama apartheid palestiinalaisia kohtaan

on julma hallintajärjestelmä ja rikos ihmisyyttä vastaan."

Amnesty International


 


Raportissa korostetaan, että Yhdysvallat ja Euroopan unioni eivät ole ulkopuolisia rauhantekijöitä, vaan tukevat toiminnallaan Israelin rotuerottelua. Yksi esimerkki tästä on se, että vaikka EU tuomitsee pelkästään juutalaisille tarkoitetut Israelin laittomat siirtokunnat miehitetyillä alueilla, samalla se kuitenkin sallii niissä valmistettujen tuotteiden tuonnin. Raportissa Amnesty toistaa aiemmat vaatimuksensa siirtokuntatuotteiden tuonnin kieltämisestä.

Aloitteeseen tarvitaan miljoona allekirjoitusta EU-maista, jotta se menee Euroopan komission käsiteltäväksi. Allekirjoituksen tekeminen vie alle minuutin, mutta voi ajan kanssa muuttaa ihmiskohtaloita.


EUROOPPALAISEN KANSALAISALOITTEEN allekirjoittaminen siirtokuntatuotteiden tuonnin ja viennin kieltämiseksi ei ole mielestämme vain inhimillinen teko, mutta myös islamilainen velvollisuus.

 

"Kansalaisaloitteen allekirjoittaminen ei ole pelkästään inhimillinen teko, mutta se on myös islamilainen velvollisuutemme."

Andalus Islamic Center


 

Profeetta Muhammad ﷺ on sanonut:

مَنْ رَأَى مِنْكُمْ مُنْكَرًا فَلْيُغَيِّرْهُ بِيَدِهِ فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِلِسَانِهِ فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِقَلْبِهِ وَذَلِكَ أَضْعَفُ الْإِيمَانِ


"Sen, joka näkee pahaa tapahtuvan, tulisi muuttaa se käsillään, ja jos hän ei pysty siihen, niin kielellään, ja jos hän ei kykene siihenkään, sitten sydämellään –
ja tämä on uskon heikoin muoto." [Muslim]


NYT KAIKKI ALLEKIRJOITTAMAAN TÄMÄ TÄRKEÄ KANSALAISALOITE!
LÄHTEET:

KUVALÄHTEET:Comments


bottom of page