top of page

Rikotko paastosi miehittäjien taateleilla?

Päivitetty: 26. toukok. 2023
Näyttää siltä, että Israel aktivoi palestiinalaisia sortavan koneistonsa erityisesti muslimien pyhän kuukauden, ramadanin aikaan. Se tapahtui viime vuonna, se on tapahtunut useasti edellisinä vuosina, ja se tapahtui myös tänä vuonna.

Al-Jazeeran mukaan YK, Turkki, Yhdysvallat, Kanada ja useat muut maat ovat järkyttyneet Israelin joukkojen hyökkäyksestä Al-Aqsa -moskeijaan, jossa he ampuivat palestiinalaisia tainnutuskranaateilla.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres oli "järkyttynyt ja kauhistunut" nähtyään kuvia Israelin turvallisuusjoukoista pahoinpitelemässä ihmisiä Al-Aqsassa, hänen tiedottajansa sanoi keskiviikkona.


Israelin poliisi teki ratsian Al-Aqsan moskeijaan 6.4.2023 käyttämällä tainnutuskranaatteja ja ampumalla kumipäällysteisiä teräsluoteja palestiinalaisia kohti.


Monet muslimi- ja ei-muslimiyhteisöt ympäri maailmaa katsovat surullisina ja voimattomina, kun Israelin ihmisoikeusrikokset jatkuvat vuosikymmenestä toiseen, eikä loppua näy. Israelin kansainvälisen oikeuden vastainen miehitys on jatkunut palestiinalaisalueilla jo yli 50 vuotta. Tänä aikana Israel on perustanut miehittämilleen alueille satoja siirtokuntia, jotka kansainvälinen yhteisö, mukaan lukien Euroopan unioni ja Suomi, on tuominnut kansainvälisen oikeuden vastaisina.

Vähintä mitä voimme täällä Suomessa tehdä on tietenkin levittää tietoa Israelin ihmisoikeusrikoksista, mutta tämän lisäksi meidän tulisi olla tietoisia, että saatamme omalla toiminnallamme tietämättä edistää Israelin rikollista toimintaa.

Nyt ramadan-paastokuukauden aikana monet muslimit ostavat medjool-taateleita, mutta tiesitkö, että 75 % niistä on Israelin tuottamia? Israel kertoo tuottavansa arviolta kaksi kolmasosaa kaikista medjool-taateleista ja olevansa suurin medjool-taateleiden tuottaja koko maailmassa.

 

Tiesitkö, että 75 % medjool-taateleista on Israelin tuottamia?


 Medjool-taateli on arvostettu taatelilajike, joka tunnetaan sen herkullisesta maustaan, ainutlaatuisesta pehmeydestään sekä erityisen mehevästä koostumuksestaan. [Kuva: Healthline.com]


Iso osa tuotannosta sijaitsee kuitenkin Israelin valtion ulkopuolella miehitetyllä Länsirannalla, Jordanjoen laaksossa. Medjool-taateleiden myyntiin panostetaan erityisesti ramadanin aikana. Jos vastustat Israelin ihmisoikeusrikoksia, apartheid-järjestelmää ja palestiinalaisalueiden laitonta miehitystoimintaa, on aika alkaa kiinnittää huomiota ostamiesi taateleiden tuotantoketjuun.


 

Israel kertoo olevansa maailman suurin medjool-taateleiden (arab. majhuul) tuottaja, tuottaen arviolta kaksi kolmasosaa kaikista medjool-taateleista.


Haaretz, 2016

 


Alla olevalla videolla Massoud Shadjareh selittää, miksi ihmisoikeuksista huolissaan olevien kansalaisten tulisi boikotoida israelilaisia taateleita.Lisätietoa aiheesta löytyy myös Finnwatchin raportista, jossa on tarkasteltu 40 yrityksen ja eläkesijoittajan taloudellisia yhteyksiä Israelin laittomiin siirtokuntiin.

Raportti löytyy täältä.


LÄHTEET:

https://www.ihrc.org.uk/boycott-israeli-dates/


Haaretz, 2016, Hot Date: Jordan Valley Growers Conquer World’s Medjool Market, https://www.haaretz.com/israel- news/business/2016-03-17/ty-article-magazine/.premium/israelis-conquer-medjool-date-market/0000017f-ebe6-dc91-a17f- ffeffc3a0000

KUVALÄHTEET:

コメント


bottom of page