top of page

Nury Turkel: Se, mitä näemme nyt, on luultavasti uiguurien historian synkintä aikaa

Päivitetty: 29. jouluk. 2023


KIINAN UUDELLEENKOULUTUSLEIRILLÄ syntynyt uiguuriaktivisti 𝐍𝐮𝐫𝐲 𝐓𝐮𝐫𝐤𝐞𝐥 muistuttaa ihmisiä Kiinan pimeästä puolesta ja kommunistisen puolueen ikeen alle jääneen uiguurikansan kammottavasta kohtalosta.

Turkel sanoo, että Kiinan hallitsemalla Itä-Turkestanin uiguurialueella on ollut etnisiä jännitteitä ja poliittista sortoa jo pitkään, mutta ne ovat pahentuneet ajan myötä, ja "se, mitä näemme nyt, on luultavasti uiguurien historian synkintä aikaa".

Yhdysvaltain uskonnonvapauskomitean puheenjohtajana toiminut uiguuriaktivisti Nury Turkel kertoo Kiinan pyrkivän tuhoamaan uiguurit kansana. Kritisoidessaan Kiinaa Turkel tietää tarkalleen mistä puhuu, sillä hän on itse syntynyt kiinalaisella keskitysleirillä.

Kansalaisaktivisti Nury Turkel vieraili Suomessa syyskuussa 2022. Kuva: Kari Salonen

KANSALAISAKTIVISTI JA LAKIMIES Nury Ablikim Turkel syntyi vuonna 1970 kiinalaisella uiguurien uudelleenkoulutusleirillä Kashgarissa, minne hänen äitinsä suljettiin 19-vuotiaana diktaattori Mao Zedongin kulttuurivallankumouksen aikana. Leirillä hänen raskaana oleva äitinsä koki väkivaltaa ja vapautui vasta Nuryn ollessa viiden kuukauden ikäinen.


 

"Se, mitä näemme nyt, on luultavasti

uiguurien historian synkintä aikaa."

 


Turkel sai turvapaikan Yhdysvalloista vuonna 1997/8, eikä ole voinut sen jälkeen palata Kiinaan. Hän ei ole nähnyt äitiään vuoden 2004 jälkeen eikä voinut osallistua isänsä hautajaisiin 2022. Turkel toimii Yhdysvaltain kansainvälistä uskonnonvapautta edistävän komission puheenjohtajana kaudella 2022–2023. Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi nimitti hänet komissioon ensimmäisenä amerikanuiguurina vuonna 2020.

Turkel korostaa kahden henkilön nimen tunnistamisen "äärimmäistä" tärkeyttä.

Valtaosa uutisia ja maailman tapahtumia seuraavista ihmisistä tunnistaa palestiinalaisten kansanmurhasta vastuussa olevien 𝐁𝐞𝐧𝐣𝐚𝐦𝐢𝐧 𝐍𝐞𝐭𝐚𝐧𝐣𝐚𝐡𝐮𝐧 ja 𝐘𝐨𝐚𝐯 𝐆𝐚𝐥𝐥𝐚𝐧𝐭𝐢𝐧 nimet, mutta harvalle nimi 𝐂𝐡𝐞𝐧 𝐐𝐮𝐚𝐧𝐠𝐮𝐨 tai 𝐙𝐡𝐮 𝐇𝐚𝐢𝐥𝐮𝐧 sanoo yhtään mitään.

MAAILMAN TULISI KUITENKIN TIETÄÄ, keitä he ovat, sillä aivan niin kuin Netanjahusta ja Gallantista, niin myös Quanguosta ja Hailunista tullaan tulevaisuuden historiankirjoissa lukemaan samalla tavalla, kun nyt luetaan 𝐀𝐝𝐨𝐥𝐟 𝐄𝐢𝐜𝐡𝐦𝐚𝐧𝐧𝐢𝐬𝐭𝐚, natsi-Saksan ”juutalaiskysymyksen lopullisen ratkaisun” eli holokaustin keskeisestä arkkitehdistä.

Turkel sanoo, että maailman tulisi identifioida nämä kaksi henkilöä, sillä he ovat tahra Kiinan historiassa, "aivan kuten Eichmann oli saksalaisille". 

 "Chen Quanguo ja Zhu Hailun ovat tahra Kiinan

historiassa, aivan kuten Eichmann oli saksalaisille."

 


QUANGUO JA HAILUN ovat kahtena merkittävimpänä päätöksentekijänä vastanneet jo vuosien ajan Kiinan länsiosissa sijaitsevan Xinjiangin maakunnan uiguuriväestöön kohdistuvasta nöyryyttämisestä ja alistamisesta sekä kammottavan systemaattiselle tasolle viedystä sortojärjestelmästä.

He ovat rakentaneet Xinjiangin autonomiselle alueelle uiguurimuslimeja sortavan järjestelmän, jota esimerkiksi Helsingin Sanomien (28.10.2022) artikkeli kuvailee terrorikoneistoksi, jossa on "ripaus natsi-Saksan keskitysleirien järjestelmällisyyttä, Etelä-Afrikan rotusortopolitiikkaa eli apartheidia, Pohjois-Korean poliisivaltiota ja ennennäkemättömälle tasolle vietyä fyysistä ja digitaalista valvontaa".

Ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet muun muassa leireillä tapahtuvista naisten joukkoraiskauksista ja -steriloinneista, kidutuksesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Turkel lisää mittavien rikosten joukkoon vakavimman rikosnimikkeen, kansanmurhan. Näin tekevät myös Yhdysvallat ja yhdeksän muuta maata.


Uiguuri Omil Bekali demonstroi brittiläisten lakimiesten ja ihmisoikeusaktivistien järjestämässä tilaisuudessa miten hänet kahlittiin kiinalaisella keskitysleirillä. Kiina kutsuu niitä uudelleenkoulutusleireiksi, joita on arvioiden mukaan jopa yli 1300 ja joihin on suljettu yli miljoona islamia tunnustavaa uiguuria. Kuva: Tolka Akmen/AFP/Lehtikuva


Joukkotuhonnan kieltävä YK:n sopimus ei vaadi kansanmurhan tuntomerkiksi ihmisten tappamista massoittain, vaan määritelmään katsotaan kuuluvan esimerkiksi vaikeiden vammojen tuottaminen ryhmän jäsenille, ihmisryhmän elinehtojen heikentäminen tavoitteena hävittää se kokonaan tai osittain, ryhmään kohdistuva syntyväisyyden ehkäisy sekä lasten pakkosiirrot.

XINJIANGIN Dabanchengissa sijaitseva vankileiri on Nury Turkelin mukaan yksi esimerkki alueella sijaitsevista lukuisista keskitysleireistä. Leireillä ihmiset joutuvat usein nukkumaan kyljellään kopeissa, joissa ei mahdu edes kääntymään.


 

"Kiina yrittää tuhota osaksi tai kokonaan uiguurien

etnisen, uskonnollisen ja rodullisen ryhmän."

 


"Uiguuriyhteisön kohtaaman laajamittaisen henkisen ja fyysisen väkivallan ja syrjäytymisen lisäksi Xinjiangin uiguurimuslimit kohtaavat uskonnollista vainoa", Turkel sanoo.

"Abrahamilainen uskonto ja kommunistinen ideologia eivät ole yhteensopivia", Turkel toteaa ja luonnehtii niitä "ideologisiksi kilpailijoiksi". Nykyään Kiina edistää hanketta, jonka tavoittena on uudelleenkirjoittaa Koraani ja Raamattu vastaamaan sosialistisia arvoja.

KIINAA ON SYYTETTY rikoksista ihmisyyttä vastaan Xinjiangin alueelle perustettujen pidätysleirien ja vankiloiden takia. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston (OHCHR) tuoreen raportin mukaan Kiinan uiguurialueilla on tehty vakavia ihmisoikeusrikkomuksia ja mahdollisesti rikoksia ihmisyyttä vastaan.


Xinjiangin Dabanchengissa sijaitseva vankileiri on Nury Turkelin mukaan yksi esimerkki alueella sijaitsevista lukuisista keskitysleireistä. Kuva: Mark Schiefelbein/AFP/Lehtikuva.

Raportissa todetaan, että väitteet toistuvista kidutuksista ja pakotetuista lääketieteellisistä toimenpiteistä Xinjiangin alueen uiguuriväestöä kohtaan ovat uskottavia. Raportissa vaaditaan kansainväliseltä yhteisöltä kiireellistä huomiota alueella tapahtuviin ihmisoikeusloukkauksiin. Selvitysten mukaan Kiina on sulkenut jopa kaksi miljoonaa islamia tunnustavaa uiguuria vankileireille Xinjiangin maakunnassa. Monet leireille päätyvät menettävät henkensä.


 

"Ihmisoikeustilanne Xinjiangin alueella vaatii kiireellistä

 huomiota [Kiinan] hallitukselta, YK:n kansainvälisiltä järjestöiltä,

ihmisoikeusjärjestelmältä sekä myös laajemmin

kansainväliseltä yhteisöltä."

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto

 


Huomiomme kiinnittyneenä palestiinalaisten kärsimykseen älkäämme unohtako, että edelleen uiguuriveljemme ja -siskomme elävät hyvin vaikeissa olosuhteissa. Yhdysvallat ja moni muu taho kutsuu uiguurialueilla tapahtuvia ihmisoikeusrikoksia kansanmurhaksi ja etniseksi puhdistukseksi.

Uiguurien ahdinko ei vain valitettavasti tavoita valtaväestöä samalla tavalla kuin palestiinalaisten kärsimys. Sen vuoksi onkin tärkeää, että pidämme yllä tietoisuutta uiguureihin kohdistuvista Kiinan kommunistopuolueen ihmisoikeusrikoksista.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page