top of page

Mitä on islamin säätämä palvonta?

Päivitetty: 22. toukok.


Kuva Koraanista. Muslimit uskovat, että Koraani on muuttumatonta Jumalan sanaa, joka ilmoitettiin enkeli Gabrielin välityksellä 1400 vuotta sitten ihmiskunnan viimeiselle lähettiläälle, profeetta Muhammadille ﷺ. Kuva: Ismaeel Zakariya (Pexels)

Islamin "viisi pilaria" ovat muslimin elämän uskonnollinen perusta. Profeetta Muhammad ﷺ on sanonut:


”Islam perustuu viidelle pilarille, joita ovat: todistus, että ei ole muuta jumalaa kuin Jumala ja Muhammad on Hänen lähettiläänsä, päivittäiset rukoukset, almujen maksu, pyhiinvaellus Mekkaan ja paastoaminen ramadan-kuukautena.”

Uskontunnustus

Harjoittavan muslimin elämää ylläpitävät nämä pilarit. Ensimmäinen ja keskeisin niistä on uskontunnustus:

”Ei ole muuta jumalaa kuin Jumala ja Muhammad on Hänen lähettiläänsä.”

Tämä yksinkertainen uskontunnustus on ensimmäinen asia, joka jokaisen islamin uskonnokseen hyväksyvän tulee lausua. Uskontunnustus on lausuttava vilpittömällä vakaumuksella ja ilman pakottamista. Se merkitsee uskoa siihen, että elämän ainoa päämäärä on palvella ja totella Jumalaa, mikä saavutetaan noudattamalla profeetta Muhammadin ﷺ esimerkkiä.

Muslimit uskovat Jumalan lähettäneen valitsemiaan sanansaattajia opastamaan ihmiskuntaa kautta historian. Näiden profeettojen opettama ja välittämä sanoma oli aina sama. Raamatun ensimmäinen käsky on: ”Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia.” Usko Jumalan ykseyteen on islamin perusta ja kauttaaltaan läsnä muslimin elämässä.

Päivittäiset rukoukset (palvontaa kiitollisuudella ja rakkaudella)

Keskeinen osa muslimin elämää on pakollinen, rituaalinen rukous. Nämä rukoukset suoritetaan viisi kertaa päivässä, ja ne ovat suora yhteys palvojan ja Jumalan välillä. Tämä hyvin henkilökohtainen suhde Luojaan mahdollistaa sen, että ihminen voi tukeutua ja luottaa täysin Jumalaan, rakastaa Häntä ja saavuttaa aidosti sisäisen rauhan ja harmonian riippumatta siitä, minkälaisia koettelemuksia elämänsä varrella kohtaa.

Profeetta Muhammad ﷺ on sanonut: ”Se, joka rukoilee, puhuu yksityisesti Herransa kanssa.”

Rukoukset suoritetaan aamunkoitteessa, keskipäivällä, myöhäisiltapäivänä, auringonlaskun aikaan ja illalla. Ne muistuttavat ihmistä Jumalasta koko päivän. Säännöllinen rukous auttaa välttämään pahoja tekoja ja antaa mahdollisuuden pyytää Jumalalta armahdusta epäilyksiä vastaan.

Rukous on yksi islamin viidestä pilarista. Islamissa rukousta pidetään suorana yhteytenä ihmisen ja Luojan välillä. Kuva: Monstera (Pexels).


Profeetta Muhammad ﷺ kysyi seuralaisiltaan: ”Jos jonkun oven edessä olisi joki, jossa hän kylpisi viidesti päivässä, luuletteko, että häneen jäisi yhtään likaa?” Seuralaiset vastasivat, että ei tietenkään. Siihen Profeetta ﷺ sanoi: ”Näin on viiden päivittäisen rukouksen kanssa: niillä Jumala pesee pois syntinne.”

Perjantai on muslimien kokoontumispäivä. Perjantain keskipäivän rukous poikkeaa kaikista muista rukouksista siten, että siihen sisältyy saarna. Rukoukset muina aikoina ovat suhteellisen yksinkertaisia. Niissä lausutaan Koraania ja niihin menee usein vain muutama minuutti. Muslimin on hyvin suositeltavaa rukoilla päivän viisi rukousta ​​yhteisöllisesti moskeijassa.

Pohjimmiltaan moskeija on yksinkertaisesti puhdas alue, joka on tarkoitettu rukoilulle. Moskeijat ympäri maailmaa ovat saaneet erilaisia ​​arkkitehtuurisia muotoja, jotka heijastavat paikallisia kulttuureita. Ne vaihtelevat suuresti ja ovat hyvin erilaisia keskenään. Esimerkiksi Kiinassa moskeijat saattavat olla erillisiä paviljonkeja, kun taas Intiassa ne voivat näyttää kehittyneiltä piha-alueilta. Turkissa moskeijat ovat kuin massiivisia kupoleita, kun taas Yhdysvalloissa moskeijoiden arkkitehtuuria hallitsee erilaiset lasi- ja teräsrakenteet. Kuitenkin se ainutlaatuinen jäljelle jäävä piirre, mikä kaikkia näitä moskeijoita yhdistää, on ”kutsu rukoukseen”.

Ensimmäinen ihminen, joka kutsui muslimeita rukoilemaan, oli Abessiniasta kotoisin oleva vapautettu afrikkalainen orja nimeltään Bilal ibn Rabah. Hän oli profeetta Muhammadin ﷺ rakas seuralainen. Bilalin vahva ja sointuva ääni kutsui Medinan muslimeita rukoukseen viidesti päivässä.

Rukouskutsun käännös:

Jumala on Suurin! Jumala on Suurin!
Jumala on Suurin! Jumala on Suurin!
Todistan, että ei ole ketään muuta jumalaa kuin Jumala!
Todistan, että ei ole ketään muuta jumalaa kuin Jumala!
Todistan, että Muhammad on Jumalan lähettiläs!
Todistan, että Muhammad on Jumalan lähettiläs!
Tulkaa rukoukseen! Tulkaa rukoukseen!
Tulkaa menestykseen! Tulkaa menestykseen!
Jumala on Suurin! Jumala on Suurin!
Ei ole muuta jumalaa kuin Jumala!

Almut (palvontaa omaisuudella)