top of page

Kuningatar Elisabet II:n kuolema ja monarkian imperialistisen menneisyyden perintö

Päivitetty: 22. toukok.

Nyt kun Britannian pitkäaikaisin monarkki 𝐤𝐮𝐧𝐢𝐧𝐠𝐚𝐭𝐚𝐫 𝐄𝐥𝐢𝐬𝐚𝐛𝐞𝐭 𝐈𝐈 on siirtynyt ajasta ikuisuuteen, päättyy yksi aikakausi ja alkaa toinen.

Kuningatar Elisabet II oli Britannian pitkäaikaisin hallitsija. Hän kuoli 96-vuotiaana tehtyään pitkän 70-vuotisen uran.
70 vuotta vallassa ollut kuningatar Elisabet II oli Britannian pitkäaikaisin hallitsija.

Vaikka kuningattaren rooli on vuosien saatossa ollut suurelta osin seremoniallinen, monille ihmisille ja valtioille monarkia kantaa yhä mukanaan raskasta perintöä julmasta kolonialismista.

Esimerkiksi eteläafrikkalainen oppositiopuolue Economic Freedom Fighters (EEF) ilmoitti eilisessä tiedotteessaan suorasanaisesti, etteivät he sure Elisabetin kuolemaa.

– Emme sure Elisabetin kuolemaa, koska hänen kuolemansa on muistutus meille hyvin traagisesta ajanjaksosta tässä maassa ja Afrikan historiassa, EEF kirjoittaa tviitissään.

"70-vuotisen hallituskautensa aikana kuningattarena hän ei koskaan tunnustanut hänen perheensä aiheuttamia julmuuksia alkuperäisväestöille, joiden maihin Britannia hyökkäsi ympäri maailmaa. Hän hyötyi mielellään rikkaudesta, joka saatiin miljoonien ihmisten hyväksikäytöstä ja murhista eri puolilla maailmaa", tiedotteessa sanotaan.


 

"70-vuotisen hallituskautensa aikana kuningattarena hän ei

koskaan tunnustanut hänen perheensä aiheuttamia julmuuksia

alkuperäisväestöille, joiden maihin Britannia

hyökkäsi ympäri maailmaa."


 


Brittiläinen ihmisoikeusjärjestö 𝐂𝐀𝐆𝐄 korostaa, kuinka monarkia jatkoi epätasa-arvoa ylläpitävää Britannian arvosysteemiä ja antoi vastustamatta hyväksyntänsä syvästi rasistisille ja islamofobisille lainsäädännöille.

Britannian arvosysteemi on maan imperialistiseen historiaan sidoksissa oleva tapa palkita yksilöitä henkilökohtaisesta rohkeudesta, saavutuksista tai palveluista esimerkiksi myöntämällä heille arvonimi, kunniamerkki tai mitali.

Vaikka arvosysteemi ei ehkä itsessään kuulosta niin pahalta, on järjestelmällä kuitenkin vahva kytkös maan imperialistiseen historiaan ja herättää oikeutetustikin närkästystä ja vastustusta monissa.

𝐓𝐇𝐄 𝐆𝐔𝐀𝐑𝐃𝐈𝐀𝐍𝐈𝐍 viimevuotinen analyysi osoittaa, että niiden ihmisten osuus, jotka ovat kieltäytyneet kuningattaren kunnianosoituksista, on huomattavassa kasvussa ja heidän lukumäärästään on tullut yli kaksinkertainen viimeisen yhdeksän vuoden aikana.

Birmingham Cityn yliopiston professori 𝐊𝐞𝐡𝐢𝐧𝐝𝐞 𝐀𝐧𝐝𝐫𝐞𝐰 kommentoi ilmiötä sanomalla, että ihmiset kiinnittävät nykyään yhä enemmän huomiota brittiläisen imperiumin historiaan ja rasismiin sekä maan verisen imperialistisen menneisyyden ja arvosysteemin väliseen yhteyteen.

"Tämä johtaa siihen, että useammat ihmiset hylkäävät kunnianosoitukset ja pitävät niitä ongelmallisina", professori sanoo.

”Suurempi tarina on, että tuhannet ihmiset hyväksyvät ne. Imperiumin ongelmallisen luonteen lisäksi sitä ei enää ole olemassa, joten miksi annamme edelleen brittiläisen imperiumin käskyjä?", professori kysyy.

Monille vähemmistöille imperiumi on paljon enemmän kuin historiallinen alaviite. Sen pysyvät symbolit ja psykologinen perintö ovat edelleen elävä ongelma ja avoin haava.

Monille vähemmistöille brittiläinen imperiumi edustaa synkkää menneisyyttä ja edelleen avointa haavaa.
Voidaan ajatella, että brittiläinen imperiumi on tehnyt myös paljon hyvää maailmassa, kun se esimerkiksi levitti valistuksen ihanteita demokratiasta ja yksilön oikeuksista sekä tarjosi infrastruktuuria ja kehitystä. Mutta se on kuitenkin historiaa, josta kiistellään.

Etenkin monet mustaihoiset, värilliset ja vähemmistöt tuntevat itsensä syvästi haavoitetuiksi menneiden epäoikeudenmukaisuuksien, julmuuksien, pidätysten, orjuuttamisen ja pakkotyön vuoksi.

Imperiumin historiaa juhlistavat Yhdistyneen kuningaskunnan kansallisten kunniamerkkien tunteettomat tittelit loukkaavat syvästi monia Britanniassa eläviä vähemmistöjä.