top of page

Kuka on Aisha al-Shater ja miksi Egyptin viranomaiset vangitsivat hänet?

Päivitetty: 22. toukok. 2023


Aisha al-Shater on ollut vangittuna jo vuodesta 2018 saakka. Egyptin viranomaisia on arvosteltu siitä, että al-Shaterilta on evätty pääsy sairaalahoitoon, jota hän tarvitsee pikaisesti. © Private / 2019

VUODEN 2018 LOKAKUUN 31. PÄIVÄNÄ Egyptin viranomaiset pidättivät ihmisoikeusaktivisti 𝐀𝐢𝐬𝐡𝐚 𝐚𝐥-𝐒𝐡𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐧 ja hänen aviomiehensä juristi 𝐌𝐨𝐡𝐚𝐦𝐞𝐝 𝐀𝐛𝐮 𝐇𝐨𝐮𝐫𝐚𝐲𝐫𝐚n.

Pidätyksen syynä oli se, että he ovat Muslimiveljeskunnan jäseniä, jonka Egyptin viranomaiset luokittelevat terroristijärjestöksi. Muslimiveljeskuntaa pidetään islamistisena järjestönä, jonka vain rajattu joukko eri maita on määritellyt terroristijärjestöksi. Määritelmää pidetään poliittisena.

Egyptin turvallisuusjoukot sieppasivat al-Shaterin 31. lokakuuta 2018, kun hän oli kodissaan Kairossa. Hänestä ei kuulunut mitään 21 päivään, eikä kukaan tiennyt, missä häntä oltiin pidetty.

Marraskuun 21. päivänä al-Shater tuotiin valtionsyyttäjän toimistoon Kairoon. Häntä syytettiin "laittomaan terroristiryhmään liittymisestä" ja "vahingon aiheuttamisesta kansantaloudelle". Samana päivänä hänet määrättiin tutkintavankeuteen. Vankeudessa al-Shateria on kidutettu ja kohdeltu julmasti.

Amnesty International -ihmisoikeusjärjestön lähteiden mukaan marraskuussa 2018 tapahtuneen pidätyksensä jälkeen al-Shateria pahoinpideltiin vakavasti ja kidutettiin sähköiskuilla.


 

"Tämä oikeuden istunto tulee olemaan

teitä vastaan päivänä, jolloin tulemme kaikki

seisomaan Jumalan edessä."

 


Alla näkyvä video on kuvattu egyptiläisessä oikeussalissa vuonna 2015, jossa al-Shater piti voimakkaan puheen:

"Tämä oikeuden istunto tulee olemaan teitä vastaan päivänä, jolloin tulemme kaikki seisomaan Jumalan edessä. Mutta tilanne tulee kääntymään toisin päin; silloin osa meistä on vahvoja ja toiset heikkoja. Tänään te olette menettäneet sekä maallisen että tuonpuoleisen elämän, kun taas me, Jumalalle kiitos ja ylistys, olemme voittaneet sekä maallisen että tuonpuoleisen elämän. Me tulemme seisomaan (tuomiopäivänä) edessänne ja olemme tallentaneet muistiimme kaikkien teidän kasvot, jokaisen teistä."

"Te olette Faaraon sotilaita. Jumala hukutti Faaraon ja hänen sotilaansa. Jos Luoja suo, me seisomme edessänne as-Sirātissa (silta, jonka jokaisen on ylitettävä tuomiopäivänä) ja vaadimme Jumalalta, että hän pistää jokaisen teistä tilille siitä väärydestä ja sorrosta, mitä olette tehneet meitä kohtaan", al-Shater julisti.
 

"Jos Luoja suo, me seisomme edessänne as-Sirātissa

ja vaadimme Jumalalta, että hän pistää jokaisen teistä

tilille siitä vääryydestä ja sorrosta, mitä olette

tehneet meitä kohtaan."

 


Kesäkuussa 2019 turkkilainen televisiokanava 𝐌𝐞𝐤𝐚𝐦𝐥𝐞𝐞𝐧 julkaisi vuotaneen äänitteen, jossa al-Shater kertoo, miten häntä on kohdeltu ja kuinka hänet on eristetty alle 2 neliömetrin selliin, jossa ei ole minkäänlaisia saniteettitiloja.

Al-Shateria pidetään eristyksissä yli 23 tuntia vuorokaudessa, eikä hänen sellissään ole vessaa tai minkäänlaista mahdollisuutta peseytymiseen. Al-Shatir on kertonut, että hän joutuu tekemään tarpeensa ämpäriin ja hänen annetaan poistua sellistä kylpyhuoneeseen vain kahdesti päivässä.

Vuonna 2017 presidentti 𝐀𝐛𝐝𝐞𝐥 𝐅𝐚𝐭𝐭𝐚𝐡 𝐚𝐥-𝐒𝐢𝐬𝐢𝐧 hallitus esitteli vankilalakeihin muutoksia, jotka mahdollistivat vankien sijoittamisen jopa kuudeksi kuukaudeksi eristysselliin.

"Näin pitkäkestoinen eristäminen voidaan jo itsessään katsoa kidutukseksi", 𝐇𝐮𝐦𝐚𝐧 𝐑𝐢𝐠𝐡𝐭𝐬 𝐖𝐚𝐭𝐜𝐡 kirjoittaa artikkelissaan.


 

"Epäinhimilliset olosuhteet, joille Egyptin viranomaiset ovat

altistaneet Aishan, vaarantavat hänen henkensä vakavasti. Olemme syvästi huolissamme hänen huononevasta terveydestään sekä hälyttävistä ja väkivaltaisista olosuhteista, joissa häntä pidetään."


Najia Bounaim, Amnesty International

 


"Epäinhimilliset olosuhteet, joille Egyptin viranomaiset ovat altistaneet Aishan, vaarantavat hänen henkensä vakavasti. Olemme syvästi huolissamme hänen huononevasta terveydestään sekä hälyttävistä ja väkivaltaisista olosuhteista, joissa häntä pidetään", Amnesty Internationalin Pohjois-Afrikan kampanjajohtaja Najia Bounaim kertoo.

"Egyptin viranomaisten on välittömästi varmistettava, että Aisha siirretään sairaalaan, jossa on tarvittavat tilat riittävän sairaanhoidon tarjoamiseksi. Heidän tulisi myös lopettaa hänen eristämisensä ja sallia hänelle säännölliset perhevierailut", Bounaim vaatii.

Aisha al-Shater on Muslimiveljeskunnan vanhemman johtajan Khairat al-Shaterin tytär. Khairat al-Shater on ollut vangittuna heinäkuusta 2013 lähtien, kun presidentti 𝐌𝐨𝐡𝐚𝐦𝐦𝐞𝐝 𝐌𝐮𝐫𝐬𝐢𝐚 vastaan ​​tehtiin sotilasvallankaappaus.


 

"Aisha al-Shaterin huono kohtelu on kidutusta. Egyptin viranomaisten on toteutettava välittömiä ja tehokkaita toimenpiteitä näiden loukkausten lopettamiseksi ja syyllisten saattamiseksi oikeuden eteen."

Najia Bounaim

 
LÄHTEET:
KUVALÄHTEET:Comentários


bottom of page