top of page

Israelilaisen kenraalin poika täräyttää tiukan näkemyksensä valtionsa asevoimista

Päivitetty: 14. tammik.


Yhdysvaltojen Seattlessa vuonna 2012 pitämässään puheessa 𝐌𝐢𝐤𝐨 𝐏𝐞𝐥𝐞𝐝 iskee pöytään suorat sanat Israelin armeijasta. Peled on Jerusalemissa syntynyt kirjailija ja ihmisoikeusaktivisti, jonka isä Mattityahu Peled oli tunnettu kenraalimajuri ja Israelin puolustusvoimien kenraaliesikunnan jäsen.

Miko Peled seurasi aluksi isänsä jalanjälkiä, liittyi lukion jälkeen Israelin erikoisjoukkoihin ja ansaitsi punabaretin, mutta katui pian päätöstään. Hän luopui asemastaan ​​heti ansaittuaan sen ja ryhtyi sairaanhoitajaksi. Vuoden 1982 Libanonin sotaa tuntemansa inhon jälkeen hän päätti haudata sotilasuransa lopullisesti.

"Israelin armeija on yksi parhaiten koulutetuista, varustetuista ja syötetyistä terroristiorganisaatioista maailmassa", Peled toteaa.

"Kyllä, heillä on kenraaleja ja hienoja uniformuja, mutta heidän ainoa tarkoituksensa on terrorismi", hän jatkaa.


Miko Peled on Jerusalemissa syntynyt kirjailija ja ihmisoikeusaktivisti, joka asuu tällä hetkellä Yhdysvalloissa. Kuva: Politicstoday.

Videolla Peled havainnollistaa Israelin rikoksia kertomalla, kuinka vuoden 2008 syyskuun 21. päivänä Israel tiputti 21 tonnia räjähteitä Gazaan ensimmäisenä päivänä osana 21-päiväistä mattopommitusoperaatiotaan.


 

"Israelin armeija on yksi parhaiten

koulutetuista, varustetuista ja syötetyistä

terroristiorganisaatioista maailmassa."

 

Hän korostaa, miten Israel tarkoituksellisesti valitsi ensimmäisen hyökkäyksen ajankohdaksi kello 11.25 aamulla, mikä vastaa juuri sitä hetkeä päivästä, jolloin koulujen aamu- ja iltapäivävuorot vaihtuvat ja kaikki oppilaat ovat samaan aikaan kaduilla.

"Tuo oli se hetki, minkä Israelin päättäjät valitsivat hyökkäyksen aloitusajankohdaksi. Näin alkoi ensimmäinen päivä 21 päivää kestäneelle teurastukselle, jolle ei ollut minkäänlaista oikeutusta."

"Jos tämä ei ole terrorismia, en tiedä mikä on", Peled toteaa.

 

"Sionismille, aivan niin kuin rasismille,

täytyy tulla loppu."


Miko Peled

 

Amerikkalais-israelilainen Peled on kutsunut Israelia "radikaaliksi sionistiseksi hallinnoksi" ja maaksi, jossa "puolet väestöstä asuu länsimaisessa demokratiassa samalla kun toista puolta pidetään häikäilemättömän puolustuskoneiston vankina, joka muuttuu päivä päivältä väkivaltaisemmaksi".


Nurit Peled-Elhanan on israelilainen kirjailija ja yliopistoluennoitsija, joka on saanut Saharov-palkinnon vuonna 2001. Kuva: Wikimedia Commons.

Vaikka Peledin 13-vuotias sisarentytär Smadar Elhanan kuoli palestiinalaisen toteuttamassa itsemurhaiskussa Jerusalemissa vuonna 1997, hän kommentoi tapahtunutta seuraavasti:

"Miksi en kertoisi totuutta. Tämä ja vastaavat tragediat tapahtuvat, koska miehitämme toista kansakuntaa, ja oikea asia ihmishenkien pelastamiseksi on se, että lopetamme miehityksen ja neuvottelemme oikeudenmukaisen rauhan palestiinalaisten kumppaneidemme kanssa."

Myös Peledin sisko Nurit Peled-Elhanan pitää Israelia vastuullisena 13-vuotiaan tyttärensä kuolemasta.

"Tämä on [Israelin] väärintekojen hedelmä", Peled-Elhanan sanoi. "Se palvelee heidän tarkoitustaan. He haluavat tappaa rauhanprosessin ja syyttää siitä arabeja."


Peled antaa videollaan paljon esimerkkejä israelilaisten juutalaisten etuoikeutetusta asemasta ja palestiinalaisiin arabeihin kohdistuvasta Israelin rotuerottelupolitiikasta.


"Jos olet etuoikeutettu, et halua luopua oikeuksistasi. Me Israelin juutalaiset olemme etuoikeutettuja yhteiskunnassamme. Valtiomme antamat etuoikeudet meille ovat osa pyrkimystä erottaa meidät palestiinalaisista." 

"Valtiomme antamat etuoikeudet meille ovat osa

pyrkimystä erottaa meidät palestiinalaisista."


 


"Eli jos minä rikon lakia Hebronissa ja palestiinalainen rikkoo täysin samaa lakia täysin samassa paikassa, minuun sovelletaan Israelin valtion tavanomaisia lakeja, kun taas palestiinalaiseen sovelletaan Israelin sotilaslakia", Peled selventää.


"Jos minä osallistun tai kun minä osallistun mielenosoitukseen Länsirannalla ja joudun pidätetyksi, kaikki tietävät, miten se päättyy. Päivän päättyessä minä pääsen kotiin. Saatan saada muutaman tällin tai mitä ikinä, mutta kaikki tietävät, että lopulta minä palaan kotiini, koska olen israelilainen juutalainen", Peled jatkaa.


"Mutta jos pidätetty onkin palestiinalainen, häntä pahoinpidellään ja kidutetaan, ja hän pysyy vangittuna niin pitkään, kunnes paikallinen sotilaskomentaja päättää toisin. Tämä saattaa kestää päivän, viikon, kuukauden tai vuoden ilman minkäänlaisia syytteitä tai oikeudenkäyntiä."

Comments


bottom of page