top of page

Islam kehottaa oikeamielisyyteen ja anteeksiantoon myös väärintekijää kohtaan

Päivitetty: 22. toukok. 2023


Islamin hyveisiin kuuluu anteeksianto, lempeys ja oikeudenmukaisuus myös niitä kohtaan, jotka ovat pettäneet luottamuksemme.

Usein kuulee ihmisten sanovan, että sen saa, mitä tilaa, maksetaan potut pottuina tai niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.

Näiden ilmaisujen tarkoitus on monesti väärämielisen toiminnan oikeuttaminen petollista ihmistä kohtaan tai vähintäänkin sen korostaminen, että luottamuksen pettänyt ihminen ansaitsee tulla kohdelluksi samalla tavalla kuin hän kohtelee muita.

Profeetta Muhammad (ﷺ) on kuitenkin sanonut:

أَدِّ الأَمَانَةَ إِلَى مَنِ ائْتَمَنَكَ وَلاَ تَخُنْ مَنْ خَانَكَ

"Täytä velvollisuutesi häntä kohtaan, joka on antanut haltuusi luottamuksen,
äläkä petä sitä, joka on pettänyt sinut."

Kuinka kaunis uskonto islam on, sillä se kehottaa vastaamaan hyvällä pahaan, eikä antamaan takaisin samalla mitalla. Islam opettaa meitä toimimaan oikeamielisesti ja jalosti myös niitä ihmisiä kohtaan, jotka pettivät luottamuksemme.

On totta, että jos ihminen pettää luottamuksesi kerran, on sitä miltei mahdoton saavuttaa uudestaan; ainakaan samassa mittakaavassa. Oletko kuitenkin tullut ajatelleeksi sitä, että me teemme huomattavasti vakavampia rikkomuksia Jumalaa kohtaan päivittäin? Silti Hän ei toimi meitä kohtaan sen mukaan, mitä ansaitsemme, vaan antaa syntimme ja rikkomuksemme anteeksi kerta toisensa jälkeen.


Tietenkin ihmisten kyky antaa anteeksi on rajallista, kun taas Jumalan anteeksianto on rajatonta. Vaikka petos ja luottamuksen rikkominen ovat asioita, joita on vaikea antaa anteeksi, muistakaamme, että väärämielisyyteen ja petokseen ei tulisi vastata takaisin vääryydellä ja petoksella, vaan hyvyydellä ja oikeudenmukaisuudella.

Allah on sanonut Ylevässä Koraanissa:

وَلَا تَسْتَوِي الْحَسَنَةُ وَلَا السَّيِّئَةُ ادْفَعْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِي بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَأَنَّهُ وَلِيٌّ حَمِيمٌ وَمَا يُلَقَّاهَا
إِلَّا الَّذِينَ صَبَرُوا وَمَا يُلَقَّاهَا إِلَّا ذُو حَظٍّ عَظِيمٍ

"Hyvä ja paha eivät ole samanarvoisia. Karkota paha sillä, mikä on parempaa, ja katso miten pian se, jonka kanssa olit vihoissa, on kuin hyvä ystäväsi. Mutta tätä ei suoda kuin niille, jotka ovat kärsivällisiä ja joiden osana on suuri onni."

(Surat Fussilat 41:34-35)

Tässä maailmassa, missä voit olla mitä tahansa, valitse olla lempeä,
anteeksiantava ja oikeudenmukainen. ❤️


Lähteet:

KoraaniKuva- ja videolähteet:Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page