top of page

Hedelmistään puu tunnetaan

Päivitetty: 14. tammik.
Valitettavasti tämä satiirinen pilapiirros ei osu kovin kauas totuudesta.

Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ) päättyi eilen Etelä-Afrikan Israelia vastaan nostaman sotarikoskanteen toinen kuulemiskierros.

Israel piti kansanmurhasyytettä koskevan ensimmäisen puolustuspuheenvuoronsa, jossa se muun muassa vetosi natsi-Saksan toteuttamaan juutalaisväestön holokaustiin, syytti Etelä-Afrikkaa "tosiasiallisen ja oikeudellisen kuvan syvästä vääristämisestä" ja väitti, että Israel on puolustussodassa Hamasia, eikä Palestiinan kansaa vastaan.

Ei ole ollenkaan yllättävää, että juutalaisväestöön kohdistunut toisen maailmansodan aikainen laajamittainen vaino ja kansanmurha tuotiin esiin jo Israelin puolustuspuheenvuoron ensimmäisillä minuuteilla.

Holokausti oli epäilemättä poikkeuksellisen kammottava tapahtuma historiassa, jonka vakavuutta ei tulisi missään nimessä vähätellä, mutta sen käyttäminen Israelin puolustuspuheenvuoron lähtömetreillä vaikutti lähinnä sympatiaa keräävältä strategialta.  

 Israelilainen lakimies Tal Becker väitti Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa 12.1.2024, että Israel on puolustussodassa Hamasia, eikä Palestiinan kansaa vastaan. Kuva: (Remko de Waal / ANP / AFP) (AFP)

Israelin edustaja Tal Becker yritti rakentaa jonkinlaisen rinnastuksen holokaustin ja lokakuun 7. päivän tapahtumien välille kutsuen tapahtumia "suurimmaksi laskelmoiduksi juutalaisten joukkomurhaksi sitten holokaustin". Hän unohti kuitenkin mainita, että osa kuolleista oli itse Israelin tappamia. Tapahtumista ei ole vieläkään tehty riippumatonta tutkintaa.

On myös huomionarvoista mainita, että tunnettu tutkija, Chicagon yliopiston professori John Mearsheimer väitti hiljattain, että 7. lokakuuta Israelin hallinto, ei Hamas, oli vastuussa monien israelilaisten kuolemasta. Videolla professori kertoo Israelin valtion virallisesta "Hannibal-opista", kiistanalaisesta käytännöstä, jonka varjolla Israelin valtio hyväksyy omien kansalaistensa tappamisen. Tätä väitettä olisi aiheellista tutkia tarkemmin.

 

Oikeuttaako minkäänlainen väkivalta kostotoimet,
joiden seurauksena käynnistetään yli 20 000
ihmisen systemaattinen kansanmurha?

 


On myös syytä kysyä, että oikeuttaako minkäänlainen väkivalta kostotoimet, joiden seurauksena käynnistetään yli 20 000 ihmisen systemaattinen kansanmurha? Puolustuksessa kuultiin niinkin mielipuolinen väite, että Israelin puolustusvoimat on "maailman moraalisin armeija" ja "tekee kaikkensa välttääkseen vahingoittamasta sivullisia".

Etelä-Afrikkaa edustava irlantilainen juristi Blinne Ní Ghrálaigh argumentoi voimakkain sanoin palestiinalaisiin siviileihin kohdistuvista Israelin rikoksista 11.1.2024 Haagin Kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ). Kuva: Palestine_UN Twitter/X

Itsekielto ja absurdius kuvaavat hyvin Israelin puolustuksen luonnetta. Avauspuheenvuorossa Becker kertoi kansainvälisen tuomioistuimen (ICJ) tuomareille, että Etelä-Afrikan syytökset "vääristävät syvästi tosiasiallista ja oikeudellista kuvaa" väittäen, että ne pyrkivät pyyhkimään juutalaisen historian.

Niin paljon kuin sanaa "historia" painotettiinkin puolustuspuheenvuorossa, on aiheellista kysyä, että mihin kohtaan vuosien 1948 - 2024 välinen historia osuu Israelin uhriutuvassa ja tosiasioita pakenevassa narratiivissa?

Nimittäin palestiinalaisille tuo aikakausi on tulvillaan tarinoita kärsimyksestä, pakolaisuudesta, syrjinnästä, rasismista, teloituksista, vankeudesta, miehityksestä ja epäoikeudenmukaisesta kohtelusta.

Palestiinalaisten lähihistorian voi huoletta kiteyttää vuosikymmenien joukkomurhajatkumoksi ja systemaattiseksi vainoksi, joka muistuttaa monellakin tavalla natsi-Saksan rasistista rotuerottelupolitiikkaa. 

"Käsillä on ensimmäinen kansanmurha historiassa,
jossa sen uhrit lähettävät omaa tuhoaan reaaliajassa."
Blinne Ní Ghrálaigh

 Ja kaikki tämä kulminoituu enemmän tai vähemmän kahteen sanaan: RASISMIIN ja VIHAAN.

Rasismi johtuu vihasta, ja viha taas pohjimmiltaan juontaa juurensa ylpeyden ja ylemmyyden tunteen mädästä maaperästä.

Siksi ensisilmäyksellä irvokkaalta vaikuttava Benjamin Netanjahun rinnastus Adolf Hitleriin ei ole viimeaikaisten tapahtumien valossa ollenkaan kaukaa haettu. Nämä kaverukset ovat täsmälleen samasta puusta veistettyjä. Hedelmistään puu tunnetaan. Tämän puun veriset hedelmät ovat nyt asetettu koko maailman silmien eteen tarjottimelle, josta niitä voi kuka tahansa mistä tahansa päin maailmaa katsella reaaliaikaisesti.

Sanat, joilla oikeusoppinut Blinne Ní Ghrálaigh kuvaa palestiinalaisten kansanmurhaa, ovat puistattavia.

"Käsillä on ensimmäinen kansanmurha historiassa, jossa sen uhrit lähettävät omaa tuhoaan reaaliajassa."

Kommentarer


bottom of page